Nieuwsbericht

Stormvloedkering Ramspol maandagnacht 21 februari 2022 rond 01.30 uur gesloten; vanmiddag mogelijk weer een sluiting

Gepubliceerd op: 21 februari 2022 - Laatste update: 22 februari 2022, 15:56

Rijkswaterstaat heeft maandagnacht 21 februari rond 01.30 uur de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Update 21 februari 2022, 15:45: de Stormvloedkering Ramspol is inmiddels gesloten, vanwege aanhoudend hoogwater gecombineerd met een sterke noordwestenwind en stroming landinwaarts.

Een combinatie van het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag, en het huidige hoge waterpeil op het IJsselmeer zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan er ook met mindere mate gespuid worden bij de Afsluitdijk.

Wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP wordt de stormvloedkering Ramspol gesloten. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Sluiting maandagnacht 21 februari

De sluiting van de opblaasbare kering is maandag 21 februari 2022 rond 00.45 uur gestart, zodat deze 45 minuten later geheel in werking is. In 45 minuten tijd wordt 3.500.000 l lucht en 3.500.000 l water in de 3 ‘reuzeballonnen’ gepompt, waardoor de balgstuw de waterweg volledig blokkeert.

Donderdagochtend 17 februari en vrijdagavond 18 februari was de stormvloedkering Ramspol ook al gesloten vanwege storm Dudley en storm Eunice.

In verband met aanhoudend hoogwater is het mogelijk dat de kering maandagmiddag 21 februari rond 15.00 uur weer sluit. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd.

Stremming scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) is vanaf zondag 20 februari 23.40 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. Vanwege het aanhoudende hoge water wordt de stremming niet opgeheven tot na de volgende mogelijke sluiting van maandagmiddag 21 februari. Naar verwachting is dit pas dinsdagochtend 22 februari. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.

Meer informatie stormvloedkering Ramspol

Voor meer informatie kunt u contact opnemen de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Kijk voor de werking van de stormvloedkering Ramspol ook op de Pagina Stormvloedkering Ramspol.

Kijk voor de werking van de stormvloedkering Ramspol ook op: