Nieuwsbericht

Verwijdering stalen Boogbrug Vianen 12 uur later; 7 - 8 november 2021

Gepubliceerd op: 5 november 2021 - Laatste update: 22 februari 2023, 11:45

Het uitvaren van de stalen Boogbrug Vianen vindt door weersomstandigheden 12 uur later plaats dan aanvankelijk gepland. Door lage waterstand in de Lek en harde wind is het niet mogelijk om de brug overdag veilig te verplaatsen. De brug zal daardoor in het donker uitvaren.

De eerder aangekondigde livestream begint om 10.30 uur. Rijkswaterstaat kijkt momenteel hoe het uitvaren toch zichtbaar kan worden gemaakt, bijvoorbeeld met verlichting.

Veiligheid voorop

Hoofdingenieur-directeur Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat vindt het voor het publiek ontzettend jammer dat deze mijlpaal mogelijk niet zichtbaar is: ‘Vanwege de veiligheid hebben we het publiek gevraagd om vooral de livestream te volgen bij het uitvaren. Daarop is de operatie het beste te volgen. Het is nu afwachten of dat gaat lukken. Veiligheid staat uiteraard voorop.’

Nieuwe verwachte planning

7 november
10.30 uurAanvang stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer.
10.30 - 12.30 uurIn positie brengen van een groot ponton onder de brug. Vervolgens wordt het ponton met staalkabels aan lieren vastgemaakt. Het vastmaken gebeurt aan de geplaatste ankerpunten, aan beide zijdes in de uiterwaarden.
20.00 - 22.00 uurDe brug komt los van de pijlers. Heftorens op de brug en het ponton duwen de brugboog in zijn geheel en gecontroleerd omhoog. Na het borgen van de constructie worden de lierdraden losgemaakt en vindt er een draaiing van het ponton in de lengterichting van de Lek plaats.
22.00 - 01.30 uurHet ponton vaart naar de Prinses Beatrixsluis en meert aan in de voorhaven van de sluis.
8 november
01.30 uurEinde stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer.

Voor het verwijderen gaat de aannemerscombinatie de stalen boogconstructie met een gewicht van circa 5.000 ton en een hoogte van circa 30 m omhoog vijzelen en tillen op een groot ponton van 100 x 33 x 7,60 m (hoogte x breedte x diepte). Daarna vaart het ponton naar de Prinses Beatrixsluis. Gezien de diepte van dit ponton is de waterstand cruciaal. Het ponton heeft voldoende ‘vrij’ water nodig om te kunnen varen. Daarnaast is de windsnelheid van belang voor het uithijsen van de brug.

Afwijkende tijden

Het kan zijn dat bepaalde werkzaamheden alsnog weer vertraging oplopen of versnellen, door de waterstand en/of het weer. Daardoor kunnen de genoemde tijden iets afwijken. Tijdens de bovengenoemde tijden is er op 7 en 8 november 2021 een stremming voor het scheepvaartverkeer. De aangekondigde stremming op 6 november komt te vervallen.

Afzettingen en omleidingen

Veiligheid staat bij de operatie voorop. Tijdens de verwijdering zijn daarom het werkterrein en de nabijgelegen uiterwaarden aan beide zijden van de brug geheel afgesloten. Geïnteresseerden kunnen de verwijdering volgen via een livestream op YouTube.

Het fietspad van de Jan Blankenbrug wordt afgesloten van 7 november 8:00 tot 8 november 2021 3:00 uur. Fietsers worden omgeleid naar de langzaamverkeersroute aan de Westzijde van de Jan Blankenbrug.