Nieuwsbericht

Realisatie nieuwe Brug Itteren vertraagd

Gepubliceerd op: 22 oktober 2021, 12.47 uur

De realisatie van de nieuwe Brug Itteren over het Julianakanaal loopt minimaal 1 jaar vertraging op. Het betreft zowel de beoogde start van de realisatie in 2022 als de beoogde oplevering van de nieuwe brug eind 2024.

De reden voor de vertraging zijn de 2 hogedrukgasleidingen die onderdeel uitmaken van de huidige brug en waarvoor een nieuwe kruisingsmogelijkheid met het Julianakanaal gevonden moet worden. Hiervoor wordt een aanvullend onderzoek uitgevoerd. De verwachting is dat het uitzetten en uitvoeren van een dergelijk onderzoek minimaal 1 jaar duurt.

De uitkomst van het onderzoek heeft mogelijk ook effect op het ontwerp van de nieuwe brug, het daarmee samenhangende wegontwerp en het aanbestedingsproces. Hierdoor zal de nieuwe brug niet zoals verwacht eind 2024 gereed zijn.

Gewijzigde regelgeving

Het overhangen van de gasleidingen van de oude brug naar de nieuwe is vanwege gewijzigde regelgeving niet zomaar toegestaan. Rijkswaterstaat heeft afgelopen 2 jaar samen met de netbeheerders alternatieve mogelijkheden onderzocht en vastgesteld dat de ondergrond ter plekke van Brug Itteren niet geschikt is voor een boring of het aanbrengen van een zinker. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van ondiep gelegen harde steenlagen. Ook andere opties, zoals het laten vervallen van de gasleidingen en het gebruiken van bestaande kruisingen, zijn onderzocht maar niet haalbaar.

Het is daarom noodzakelijk te onderzoeken of het conform de nieuwe regelgeving toch mogelijk is de gasleidingen aan de nieuwe brug te bevestigen. Er wordt onderzocht hoe groot het risico is dat de brug kan bezwijken door een explosie van een gasleiding en of er aanvullende maatregelen nodig zijn om dat risico te minimaliseren.

Huidige brug

Brug Itteren is 85 jaar oud en niet meer berekend op de huidige verkeersbelasting. Om de brug open te houden voor al het verkeer heeft Rijkswaterstaat in 2015 een staalplatenconstructie op het wegdek aangebracht met daarop zogenoemde barriers. De staalplatenconstructie ontlast de betonvloer en de barriers beschermen de zwakke zijkanten van de brug.

Tot de bouw van de nieuwe brug wordt de tijdelijke maatregel in stand gehouden. Rijkswaterstaat blijft zich inspannen om de bereikbaarheid via de oude brug in stand houden. Wanneer nodig worden er nog aanvullende maatregelen genomen aan de huidige constructie met bijbehorende verkeersregeling.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over Brug Itteren? U kunt bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).