De natuur een handje helpen

Nieuwsbericht

De natuur een handje helpen

Gepubliceerd op: 15 oktober 2021 - Laatste update: 2 november 2021, 11:07

De Week van Ons Water en de Natuurwerkdag komen eraan! Een goed moment om te laten zien hoe Rijkswaterstaat werkt aan natuur en bijdraagt aan biodiversiteit. Zo brengen we zeegras terug naar het Grevelingenmeer en verplaatsen we grote plaggen riet voor vissen en vogels. Ook helpen we de otter een beetje op weg.

Bij Rijkswaterstaat denk je al snel aan wegen waar wij ons van A naar B verplaatsen. Ook dieren doen dat soms over dezelfde weg, en dat gaat niet altijd goed. Daarom helpen we ze een handje, bijvoorbeeld met eigen infrastructuur. Heeft u er bijvoorbeeld weleens bij stil gestaan dat dieren zich via eco-buizen of faunapassages onder of boven onze wegen ook een weg naar hun bestemming zoeken?

En dat er achter het woord ‘water’ in Rijkswaterstaat veel meer schuilgaat dan vaarwegen, verwacht je misschien ook niet. Onze wateren zijn namelijk van levensbelang. Voor mensen én voor dieren en planten. Want zonder een gezond ecosysteem kunnen onze wateren de toekomst niet aan.

Steentje bijdragen

Op 16 oktober 2021 is de aftrap van de Week van Ons Water. Op allerlei locaties in het land laten wij, samen met onze partners, zien wat we doen om het water in Nederland schoon, gezond, veilig en toekomstbestendig te maken en te houden. Want zo vanzelfsprekend is dat niet.

Binnenkort staat ook het werken aan natuur door het hele land centraal. Op de Natuurwerkdag op 5 en 6 november 2021 werken vrijwilligers samen aan natuur en biodiversiteit overal in ons land. Een initiatief dat wij van harte toejuichen! In aanloop naar de Natuurwerkdag en tijdens de Week van Ons Water, laten wij graag zien hoe Rijkswaterstaat werkt aan de natuur. Maar ook hoe wij ons steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Hieronder alvast een tipje van de sluier.

Zeegras planten

Zo planten we verdwenen zeegras terug in het Grevelingenmeer. We binden nieuwe plantjes aan spijkers, om aan de bodem te bevestigen met een snorkel en een hamer. Zie je het al voor je?

Een groot deel van de bodem van het meer was vroeger bedekt met deze planten. Door de bouw van de deltawerken verdween het zeegras, dat erg belangrijk is voor het ecosysteem. De plant is namelijk niet alleen een belangrijke voedselbron voor dieren, maar ook een schuilplaats en nestgelegenheid. Zeegras zorgt daarnaast ook voor golfdemping, wat goed is voor de veiligheid van de dijken en het opslaan van CO2.

De otter helpen

We hielpen ook de otter een handje. Nadat het dier in de jaren 80 uitstierf, ondernamen we actie. Door vervuilde waterbodems op te ruimen en natuurgebieden te verbinden, zorgden we samen met andere waterbeheerders voor een plek voor de otter. Ze konden vervolgens opnieuw worden uitgezet en keren zo langzaam terug in de natuur. En met succes! Mede dankzij deze maatregelen, die noodzakelijk blijven, leven er nu ongeveer 450 otters in Nederland.

Riet verplaatsen

Voor vissen en vogels, zoals de roerdomp, bieden ondiepe zones en rietland goede schuil- en opgroeiplekken. Om volledige rietplaggen een 2e leven te geven, snijden we ze weg op plekken waar er (te) veel zijn. Daarna brengen we ze met een ponton naar een andere plek, waar riet juist nodig is. En dat ziet er indrukwekkend uit!

Met een speciaal daarvoor gemaakte machine kunnen we snel grote plaggen snijden, met wortels en al. Zo storen we natuur maar kort en geven we het riet op een nieuwe plek een echte kans. Dit volgroeide riet spoelt namelijk niet zo makkelijk weg als nieuwe kwetsbare plantjes.

De natuur is altijd in ontwikkeling. Dat is mooi, afwisselend, spannend en levert soms ander resultaat op dan we van tevoren hadden verwacht. Door dit in de gaten te houden met metingen vergroten we continu onze kennis over wat, waar en waarom iets werkt. Want in de natuur kan dit op iedere locatie anders zijn. En na het op weg helpen van de natuur is het werk niet altijd klaar. Het goed beheren en onderhouden van de natuur na de aanleg daarvan is onze volgende uitdaging!

Volg ons via #NatuurlijkDichtbij.

Meer informatie: Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is de rijkdom aan soorten: alle soorten dieren, planten, bacteriën en schimmels. Een grote biodiversiteit maakt de natuur weerbaar en sterk, en zorgt voor het goed functioneren van een ecosysteem.