Afrit Voerendaal (6) van de A79 richting Maastricht komende weken afgesloten

Werkzaamheden

Afrit Voerendaal (6) van de A79 richting Maastricht komende weken afgesloten

Gepubliceerd op: 13 augustus 2021

Om ervoor te zorgen dat de ondersteuningsconstructie onder viaduct Kunderberg niet beschadigd wordt door vrachtwagens, blijft afrit Voerendaal (6) van de snelweg A79 richting Maastricht komende weken dicht. Naar verwachting gaat de afrit eind september 2021 weer open.

De hinder voor weggebruikers zal meevallen. Vanuit Heerlen kan het verkeer over het onderliggend wegennet naar Voerendaal rijden. Verkeer op de A79 richting Maastricht kan afrit (5) Klimmen gebruiken. Extra reistijd is zo’n 5 minuten. Gele borden geven ter plaatse informatie over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen.

Viaduct Kunderberg

Tijdens het groot onderhoud aan de A79 zijn na visuele inspecties beschadigingen opgemerkt aan de betonwapening van het viaduct Kunderberg. Onder het viaduct is daarom in beide richtingen een ondersteuningsconstructie aangebracht.

Hoe groot de schade aan de betonwapening van het viaduct exact is, wordt nog onderzocht via uitvoerige inspecties. Wanneer de resultaten hiervan bekend zijn, wordt duidelijk of de schade te herstellen is of dat het viaduct deels of volledig aan vervanging toe is. Daarna volgt er een plan van aanpak.

Ondersteuningsconstructie

Er volgt nog een aanbesteding en planning voor de uitvoerige inspectie naar de schade van viaduct Kunderberg. Nadat deze resultaten bekend zijn, realiseren we het herstel of de vervanging. Tot die tijd blijft de ondersteuningsconstructie staan. Het kan mogelijk enkele jaren duren, voordat de onderzoeken en daaropvolgende werkzaamheden aanbesteed en uitgevoerd zijn.

Doorrijdhoogte

Vanwege de ondersteuningsconstructie onder het viaduct is de doorrijdhoogte op dit moment beperkt. Niet al het vrachtverkeer kan er onderdoor. Om ervoor te zorgen dat de ondersteuningsconstructie niet door vrachtverkeer kapot gereden wordt, is er een tijdelijke afsluiting van afrit Voerendaal (6) van de A79 richting Maastricht.

Weg verlagen

Na besluit van Rijkswaterstaat en de gemeente Voerendaal, wordt de weg onder het viaduct 20 cm verlaagd. De doorrijdhoogte voor vrachtverkeer is zo voldoende genoeg, om ervoor te zorgen dat de ondersteuningsconstructie niet kapot gereden wordt. Wanneer de weg verlaagd is, gaat ook afrit Voerendaal weer open. Dit is naar verwachting eind september 2021.

Veiligheid voorop bij wegwerkzaamheden

Onze wegwerkers en weginspecteurs zetten zich dag en nacht in voor vlot en veilig verkeer. Als weggebruiker kunt u ons hierbij helpen. Volg de aanwijzingen en respecteer de snelheidslimiet, dan houden we de weg voor iedereen veilig.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden aan de A79? Kijk op de projectpagina van het onderhoud aan de A79. Of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Via de bouwapp van Heijmans kunt u de werkzaamheden volgen. De app is te downloaden via de Appstore of Google Play.