Rijkswaterstaat: in grote delen van het land nog steeds gevaarlijke rijomstandigheden

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat: in grote delen van het land nog steeds gevaarlijke rijomstandigheden

Gepubliceerd op: 8 februari 2021 - Laatste update: 8 februari 2021, 15:22

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vandaag (8 februari 2021) de hele dag nog rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van sneeuw- en ijsresten op de snelwegen.

Dit geldt met name in het noorden, maar ook in het midden van het land zijn de wegen op veel plaatsen nog niet vrij van sneeuwresten en ijsplaten. Voor het uiterste zuiden, Zeeland en Limburg, gelden al wat betere omstandigheden omdat daar de sneeuw- en ijsvorming al grotendeels van de weg is. Het advies aan weggebruikers is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Geef daarnaast de gladheidsbestrijders de ruimte.

De sneeuwval en harde wind in ons land zijn nu voor een groot deel verdwenen. Maar, de gevolgen van het winterse weer zijn op de snelweg nog goed merkbaar. Rijkswaterstaat blijft zich inzetten om de snelwegen sneeuw- en ijsvrij te maken. Hierbij maken we ook gebruik van onze calamiteitenmachines. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden en dat vraagt nu extra inzet. Dit is meer werk dan strooien en sneeuwschuiven alleen.

Bijna 50 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdagavond 6 februari 2021 bijna 50 miljoen kg zout gestrooid. Dit is een record in 1 weekend. Er zijn 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers ingezet.

Snellere berging

Vanwege de extreme weersomstandigheden en aanhoudende kou is het ‘extreem weer-protocol’ van Rijkswaterstaat van kracht. Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen, zodat gestrande weggebruikers niet langer dan noodzakelijk in de kou achter de vangrail hoeven te staan. Ook zet Rijkswaterstaat extra weginspecteurs in én extra mankracht in de verkeerscentrales.

Volg de strooiwagens live

De actuele situatie op de weg is te volgen op het Twitteraccount van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Op de website Rijkswaterstaat Strooit laten we samen met het KNMI zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen 6 uur gestrooid is. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout er is gestrooid.