Nieuwsbericht

Open Monumentendag Rijkswaterstaat 2020: een virtuele reis

Gepubliceerd op: 8 september 2020 - Laatste update: 8 september 2020, 15:16

Open Monumentendag (12 en 13 september) is in 2020 anders dan anders. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus openen we dit jaar de deuren van onze monumenten niet. Daarom hebben we een leuk alternatief bedacht: we brengen Open Monumentendag bij je thuis! Er is van alles te zien, te leren en te beluisteren over 9 van onze bijzondere rijksmonumenten.

Ga mee op reis!

Iedereen die meer wil weten en leren over het culturele erfgoed van Rijkswaterstaat nemen we mee op een virtuele reis. En dat kan overal: vanaf de bank, het strand, vanuit je tuin of waar je dan ook bent. Aan de hand van unieke beelden vertellen we tijdens de tour over de bijzondere geschiedenis, kenmerken en feitjes van 7 van onze monumenten.

Vuurtorens Het Hoge Licht en Het Lage Licht in Westkapelle, het directieschip de RWS 1, de Hel- en Ottersluis, sluiscomplex Delden en stuwcomplex Hagestein staan dit jaar in de spotlight. Wist jij dat vuurtoren Het Hoge Licht in Westkapelle oorspronkelijk de toren van de Sint-Willibrorduskerk was? Na een brand bleef alleen de kerktoren staan en werd deze omgedoopt tot vuurtoren. Of dat de Ottersluis en Helsluis in de Tweede Wereldoorlog op de linie tussen vrij en bezet Nederlands gebied lag?

Lezen, leren, weten

Er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen over onze monumenten te vertellen. Niet alleen over de 7 monumenten die in de tour aan bod komen, maar ook over vuurtoren Hellevoetsluis en de Velsertunnel! Zo was de plek waar vuurtoren Hellevoetsluis nu staat in de 16e eeuw de thuishaven van wel heel bekende zeehelden.

Op de pagina Onze monumenten vind je de overzichtskaart met alle 9 monumenten. Klik op de monumenten waar je meer over wilt weten en laat je verrassen door de rijke historie en opvallende feitjes.

Beluister de podcast over de Ottersluis

Beluister alle podcasts van Open Monumentendag

Kom je ook?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze unieke digitale editie van Open Monumentendag? Bezoek de pagina Onze monumenten. Houd ook onze Facebook, Instagram en Twitter in de gaten. Hier delen we in de week voorafgaand aan en tijdens Open Monumentendag de laatste nieuwtjes, een voorproefje van de virtuele reis, artikelen en de podcast.