Rijkswaterstaat koelt in Zuid-Holland 4 bruggen preventief

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat koelt in Zuid-Holland 4 bruggen preventief

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020 - Laatste update: 6 augustus 2020, 15:05

Vanaf donderdagmiddag 6 augustus 2020 worden 4 stalen bruggen in Zuid-Holland preventief gekoeld met water.

Het gaat om de Merwedebrug Gorinchem, de Spijkenisserbrug, de Brug over de Noord, en de Stadsbrug Dordrecht. Door te koelen beperken we het uitzetten van de stalen brugonderdelen vanwege de hoge temperaturen.

We koelen de bruggen preventief

Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende hoge buitentemperaturen de bruggen. Hiervoor brengen we met pompen en slangen water op de bruggen. Op deze manier willen we hinder voor de (vaar)weggebruiker en schade aan de bruggen voorkomen.

Geen aanvullende verkeersmaatregelen

Er gelden geen aanvullende verkeersmaatregelen voor weggebruikers. Wel moet het verkeer rekening houden met water op het wegdek. Via tekstkarren wordt het wegverkeer hierover geïnformeerd. Het vaarwegverkeer kan gewoon doorgang vinden.

Voor de fietsers op de Merwedebrug Gorinchem dekken we de waterslangen op het fietspad af met overrijdbare planken. Er wordt met borden gewaarschuwd. Op de andere bruggen liggen de slangen buiten het bereik van het verkeer.

Aanvullende maatregelen als koelen onvoldoende werkt

We monitoren alle bruggen gedurende de hitteperiode. Als het nodig is nemen we aanvullende maatregelen.