Bijzonder transport bij Fonejachtbrug Wâldwei; 17 november 2019

Nieuwsbericht

Bijzonder transport bij Fonejachtbrug Wâldwei; 17 november 2019

Gepubliceerd op: 12 november 2019, 12:16 - Laatste update: 12 november 2019, 12:26

Op zondag 17 november 2019 tussen 15.00 en 16.00 uur passeert een bijzonder transport de Fonejachtbrug in de Wâldwei. Een ponton met daarop een nieuwe brug voor de provincie Noord-Holland vaart dan door de geopende Fonejachtbrug.

Weggebruikers dienen rekening te houden met een korte wachttijd voor de geopende brug. Opening van deze brug komt niet vaak voor: alleen bijzondere transporten mogen hier gebruik van maken.

Bijzonder vervoer Kogerpolderbrug

De nieuwe Kogerpolderbrug (voor bij West-Graftdijk) is gemaakt in Sumar bij Solidd-Steel en kan niet over de (rijks)wegen vervoerd worden omdat die te breed en te lang is. Vervoer over water is dan de enige oplossing. Het Prinses Margrietkanaal, onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, is hiervoor dan ook een uitermate geschikte transportader.

Uniek is de brugopening op de zondagmiddag: in principe wordt de brug alleen op afroep voor bijzonder transport geopend in de nacht tussen 02.00 en 04.00 uur. Voor dit bijzondere transport maakt Rijkswaterstaat een uitzondering voor wat betreft de tijden: niet ’s nachts maar zondag overdag. Reden daarvan is dat de spoorbrug Grou, gelegen over het Prinses Margrietkanaal, tijdelijk niet bediend wordt na zondag 17 november in verband met gepland groot onderhoud. Rijkswaterstaat wil zo weinig mogelijk stremming van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en voorkomt hiermee een langdurige stremming op het water.

Hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl

Het Prinses Margrietkanaal maakt onderdeel uit van de drukbevaren Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Dit is één van de belangrijkste vaarwegen van ons land en vormt het grootste deel van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland. De hoofdvaarweg is daarmee een belangrijke schakel in de Noord-Nederlandse economie. Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de vaarweg sinds 2014.