Rijkswaterstaat Marktdag 2019: ‘Andere tijden vragen om andere aanpak’

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat Marktdag 2019: ‘Andere tijden vragen om andere aanpak’

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019, 16:07 - Laatste update: 3 oktober 2019, 16:17

‘We leven in andere tijden, die andere uitdagingen geven.’ Zo opende Michèle Blom de Rijkswaterstaat Marktdag, op 2 oktober 2019 in Utrecht. ‘Om goed aangesloten te blijven bij onze maatschappelijke opgaven zal onze portfolio veranderen.’

‘Marktpartijen én Rijkswaterstaat moeten echt in beweging komen. Als je niet aanhaakt en samenwerkt, mis je de boot’, vertelde de directeur-generaal van Rijkswaterstaat.

Hallo morgen! was het thema van deze Marktdag, waar Rijkswaterstaat relaties ontvangt uit de bouwsector, techniek en ICT, maar bijvoorbeeld ook bedrijfsvoering. Naast veel vaste relaties, waren ook vertegenwoordigers uit andere markten, startups, studenten en young professionals uit de bouw uitgenodigd.

Buiten traditionele sectoren

‘Rijkswaterstaat zal steeds meer de samenwerking zoeken met marktpartijen die in staat zijn om programmatisch te werken, te standaardiseren en te uniformeren en nieuwe, innovatievere businessmodellen introduceren’, aldus Blom. ‘We vragen marktpartijen om mee te gaan in deze verandering, maar gaan ook meer leren en beter samenwerken met partijen buiten onze traditionele sectoren. Als de opgave daarom vraagt, kunnen ook ICT- of elektrotechnische bedrijven in de lead zijn bij infraprojecten.’

Niet op nul

‘We beginnen niet op nul’, benadrukte de directeur-generaal, die veel voorbeelden ziet van projecten waarbij Rijkswaterstaat samen met de markt innovatie en duurzaamheid toepassen. Voorbeelden zijn de launching customer projecten, IA-bouwblokken bij de Wantijbrug of het circulaire viaduct.

Inspirerende sessies

De opening van Blom was de aftrap voor een middag vol inspirerende sessies, waarin onder andere ideeën over de vervangings- en renovatieopgave werden uitgewisseld of werd gesproken over transitiepaden op weg naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Ook werden marktpartijen meegenomen in de stand van zaken rond het traject in de transitie van de GWW-markt, de uitwerking van het McKinsey-rapport.

Lancering Innovatieloket

Op de Marktdag is ook het Innovatieloket gelanceerd: via 1 ingang kunnen marktpartijen nu eenvoudig nieuwe innovatievoorstellen indienen, zodat Rijkswaterstaat innovaties snel kan omarmen, doorontwikkelen en toepassen.

Meer lezen over de Marktdag 2019

Meer weten over de Marktdag 2019? Je leest het in het komende nummer van Rijkwaterstaat&, het online magazine van Rijkswaterstaat over innovaties en samenwerking met de markt, dat in de week van 7 oktober 2019 verschijnt.