Berging containers op de Noordzee niet afgerond

Nieuwsbericht

Berging containers op de Noordzee niet afgerond

Gepubliceerd op: 31 mei 2019, 23:37 - Laatste update: 31 mei 2019, 23:52

In tegenstelling tot eerdere verschenen berichtgeving in de media is de berging van de overboord gevallen containers van de MSC Zoe nog niet afgerond.

Vanaf begin 2019 is de zogenoemde Master Target List afgewerkt. Er wordt gewerkt van grof naar fijn. Allereerst hebben grote bergingsschepen containerdelen en verloren lading, die zich op een aantal plekken in de verkeersbaan concentreerde, geborgen. Dichter bij de kust zijn vervolgens kleinere bergingsschepen aan het werk gegaan.

Controlesurveys op de Noordzee

Daarmee is de totale opruimoperatie van containers en lading op de Noordzee echter nog niet klaar. Rijkswaterstaat voert controlesurveys uit, de data van deze surveys wordt op dit moment verwerkt. Op basis van die gegevens zet de reder op afroep bergingsschepen in. Naast de controlesurveys en het reeds bestaand Fishing for Litter project start Rijkswaterstaat eind juni 2019 met de pilot Hot Spot Net Catching. In deze pilot wordt met een net kleiner materiaal wat op de zeebodem ligt, opgevist.

3000 km2 zeebodem in kaart

De surveyschepen zijn op 3 januari 2019 begonnen en hebben bijna 3000 km2 zeebodem in kaart gebracht. Dat is bijna twee keer de provincie Utrecht. Op dit moment zijn 295 geïdentificeerde containerdelen met unieke containernummers uit de Noordzee gehaald. In het Nederlands deel van de Noordzee is een kleine 85% van de overboord geslagen containerdelen en lading geborgen. Gezien de dynamiek van de zeebodem is 100% bergen geen realistisch doel, al hopen we dit zo dicht mogelijk te benaderen. MSC blijft verantwoordelijk, ook als er in de toekomst spullen aanspoelen.