Tasty Five: de watervlo

Nieuwsbericht

Tasty Five: de watervlo

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 11:13

Voor bijzondere planten en dieren hoef je niet ver van huis te gaan. Het IJsselmeergebied is namelijk een natuurgebied van wereldformaat.

Dit voorjaar maakte je kennis met de Big Five van het IJsselmeergebied. Deze dieren kunnen niet overleven zonder voedsel, dus we duiken dieper in het voedselweb. Nu stellen de Tasty Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze kleinste held: Daphnia de watervlo.

De watervlo: klein maar fijn

Als ik stil in het water lig, dan kun je mij met het blote oog haast niet zien. Dat komt doordat ik heel klein en kleurloos ben. Maar mijn roeipoten zorgen ervoor dat ik snel en schokkerig door het water kan bewegen. Als ik mij verplaats val ik wel op. Of bij te weinig zuurstof, dan kleur ik rood. Mijn organen kun je onder een microscoop goed zien zitten.

Hapje voor de vissen

Je zou het niet denken maar ik behoor tot de kreeftachtigen. Ik leef graag in grote groepen. Vooral jonge vissen vinden mij een belangrijke voedselbron. Vissen als de baars en jonge snoeken, zijn blij met mijn aanwezigheid. Als ik lange tijd overleef, dan kan ik wel een halve cm lang worden. Meestal ben ik voor die tijd al opgegeten.

De watervlo als waterfilter

Ik ben een klein maar fijn diertje en om te overleven heb ik schoon water nodig. In het zoete water van het IJsselmeergebied vind ik het heerlijk toeven. Rijkswaterstaat heeft de laatste jaren hard gewerkt om de waterkwaliteit in het IJsselmeergebied te verbeteren. Hierdoor is het water een stuk schoner. Zelf help ik daar een handje aan mee. Ik filter het water en houd het op die manier helder. Ik ben dol op algen en het maakt mij niet uit of ze giftig zijn.

Gevoelig type

Rijkswaterstaat en andere waterbeheerders gebruiken mij als indicator voor de waterkwaliteit. Ik ben namelijk een gevoelig type. Ik voel en proef schadelijke stoffen eerder dan de meeste meetapparatuur. Als de cocktail aan stoffen in het water me niet bevalt, vlucht ik of leg ik het loodje. Rijkswaterstaat houdt bij de meetstations met camera’s mijn gedrag in de gaten en zorgt dat er automatisch een monster genomen wordt als ik vlucht of doodga.

Baas in eigen buik

Om me voort te planten, heb ik geen partner nodig. Dat kan ik helemaal alleen. In korte tijd produceer ik veel eitjes. Dat zijn voornamelijk vrouwtjes. Daardoor kan ik me snel vermenigvuldigen. Zo behoed ik mijn soort tegen uitsterven.

Meer informatie dieren en planten IJsselmeergebied

Wil je zelf de waterkwaliteit bepalen? Pak je schepnet en kijk op de website Waterdiertjes. Bekijk de pagina Bijzondere dieren en planten IJsselmeergebied voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeergebied.