C-Tower, windmolen van composiet, wint iSea Match of the Concepts 2018

Nieuwsbericht

C-Tower, windmolen van composiet, wint iSea Match of the Concepts 2018

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 12:56 - Laatste update: 17 oktober 2018, 13:13

Op 4 oktober 2018 vond tijdens de Innovation Expo de innovatiecompetitie voor jonge ondernemers met duurzame ideeën voor de Noordzee plaats: iSea Match of the Concepts. De innovatieve C-Tower van Jules Dock heeft de eerste prijs gewonnen.

C-Tower: mast voor windturbines van composiet

C-Tower is een mast voor windturbines van composiet. De flexibele eigenschappen van dit ontwerp zorgen ervoor dat de constructie van de turbine zo’n 50% lichter kan worden en daardoor wordt ook de fundatie 25% lichter. Bij elkaar levert deze materiaalaanpassing een aanzienlijke kostenbesparing op en wordt het installeren van lichtere onderdelen goedkoper. Tot slot zorgt de vermindering van staal voor een kleinere carbon footprint.

C-Tower is een idee van het bedrijf Jules Dock en werd gepitcht door projectleider Jelmer de Lange. Het idee werd door de jury bekroond met de innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro, te besteden bij een van de kennisinstituten. Daarnaast kreeg C-Tower ook de meeste stemmen van het publiek en dat leverde hem een eervolle publieksprijs op.

Idee voor duurzamer gebruik Noordzee

In totaal hebben 8 jonge ondernemers tijdens iSea Match of the Concepts 2018 de mogelijkheid gekregen om hun idee voor een duurzamer gebruik van de Noordzee te pitchen voor een deskundige jury. Naast een innovatievoucher en publieksprijs werd ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Aanmoedigingsprijs iSea Match of the Concepts 2018

Ineke Feunekes krijgt een eervolle vermelding voor de presentatie van haar idee Marine Mood. Marine Mood is een drank waarin algen de grondstof zijn voor de alcohol, net zoals graan dat is voor andere alcoholische dranken. Met Marine Mood wil Ineke inspelen op gedragsverandering van consumenten en de drempel verlagen om nieuwe voedingsmiddelen zoals algen te accepteren in het dieet. Door in te spelen op gedragsverandering en verduurzaming van de voedselketen kreeg ze de aanmoedigingsprijs van de jury.

Tevens is er een eervolle vermelding voor de volgende concepten die tot de top 3 behoren:

  • Willem Zwetsloot met het concept SeaState 5 Woodpecker (noise mitigation system). De Woodpecker is in staat om een laag frequent geluid dat ontstaat bij offshore installeren te dempen.
  • Maxim Robbe Dijkstra met het concept het Vishotel, een modulair systeem dat schuilplek en leefomgeving biedt voor jonge vis en kan helpen om het oude beschadigde ecosysteem weer in gezonde toestand te brengen.

Aftermovie iSea Match of the Concepts 2018

Bent u benieuwd naar een impressie van de innovatiecompetitie? Bekijk dan de aftermovie van iSea Match of the Concepts 2018.