Stormvloedkering Hollandsche IJssel is rijksmonument

Nieuwsbericht

Stormvloedkering Hollandsche IJssel is rijksmonument

Gepubliceerd op: 10 september 2018, 09:34 - Laatste update: 10 september 2018, 09:52

Nederland is een rijksmonument rijker. Op Open Monumentendag, zaterdag 8 september 2018, werd in Capelle aan den IJssel stormvloedkering Hollandsche IJssel aangewezen als rijksmonument. Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), overhandigde daar het rijksmonumentenbordje aan Jaap Slootmaker, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat.

Met de bouw van de stormvloedkering werd begonnen in 1954: een jaar na de Watersnoodramp. In 1958 werd de Hollandsche IJsselkering in gebruik genomen. Het is niet alleen het eerste ‘kunstwerk’ van de Deltawerken, maar ook de eerste stormvloedkering van ons land. Dit jongste rijksmonument heeft een enorme symbolische betekenis voor onze strijd tegen het water.

Hollandsche IJsselkering icoon van 60 jaar oud

De RCE wijst, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alleen nog gebouwen of objecten aan door middel van zogenaamde aanwijzingsprogramma’s, in dit geval het Aanwijzingsprogramma ‘Monumenten van de Wederopbouw 1940 – 1965’ . De voorgedragen monumenten zijn gekozen als voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Bekende bouwwerken in de selectie zijn het Evoluon in Eindhoven, het station van Tilburg en het concertgebouw de Doelen in Rotterdam, maar denk ook aan andere waterbouwkundige werken als de Zeelandbrug en de Haringvlietsluizen. Jaap Slootmaker: 'De Hollandse IJsselkering is weliswaar een icoon van 60 jaar oud, maar hij is nog niet met pensioen, en het is van levensbelang dat we hem in topconditie houden in onze strijd tegen het hoge water. Natuurlijk hoort dit eerste Deltawerk in de rij van het Evoluon en de Zeelandbrug.'

Deltawerken spreken nog steeds tot de verbeelding

De geschiedenis van dit imposante bouwwerk krijgt extra aandacht in het onlangs verschenen boek 'Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken', samengesteld door Bert Toussaint. De Volkskrant heeft dit boek beloond met 4 sterren. In zijn presentatie tijdens de uitreiking van de monumentenstatus betoogt Toussaint dat de Hollandsche IJsselkering schoolvoorbeeld is van extreme engineering: de Deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Zo'n 60 jaar na de bouw van de Hollandsche IJsselkering heeft het mammoetproject van de Deltawerken zich een status verworven die veel groter is dan die van andere grote 20-eeuwse ingenieurswerken in ons land.