Planning en aanpak

Rijkswaterstaat onderhoudt diverse aanlegvoorzieningen bij de Oosterscheldekering, de Veersedam en de Brouwersdam. Ook worden de opleggingen van de bovenbalken van de Oosterscheldekering opnieuw geconserveerd

En er worden werkzaamheden uitgevoerd aan de ankerpunten op de pijlers van de Oosterscheldekering.

Op deze pagina vindt u de planning en aanpak van dit project.

Wanneer

Klaar: 4e kwartaal 2023
4e kwartaal 2023

Totaalwerk klaar

Deze planning kan nog veranderen.

Aanpak

We voeren dit onderhoud uit, omdat we er voor willen zorgen dat de kering en alle aanlegvoorzieningen voldoen aan de huidige (veiligheids-)eisen en normen die gesteld worden aan het functioneren ervan.

Renoveren loswallen

Een loswal is een wal waaraan schepen kunnen liggen om te lossen en te laden. Nabij de Veerse Gatdam en Brouwersdam zijn er 2 loswallen die het einde van de verwachte levensduur bijna hebben bereikt. In dit project zal onderhoud worden uitgevoerd zodanig dat deze objecten weer voldoen aan de eisen die gesteld worden aan het functioneren ervan.

Aanleginrichtingen renoveren of verwijderen

Verschillende aanleginrichtingen zoals (drijvende) aanlegsteigers, walverbindingen, loopbruggen, pontons en meerpalen verkeren in slechte staat en voldoen niet aan de huidige normen. De meeste aanleginrichtingen zullen gerenoveerd worden, 1 zal definitief verwijderd worden.

Opleggingen bovenbalk renoveren

De zij-opleggingen van de betonnen bovenbalken (waterkerend constructiedeel van de kering) zullen voorzien worden van een nieuwe conservering.

Verwijderen D-sluitingen ankerpunten

De ankerpunten zijn voorzieningen op de pijlers van de Oosterscheldekering waaraan een schip vastgemaakt kan worden. Deze voorzieningen verkeren in slechte staat en voldoen niet aan de huidige eisen. Deze zogenaamde D-sluitingen worden aan zowel de Noordzee- als Oosterscheldezijde om die reden verwijderd.