Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Waarom

  • De 3 stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek hebben belangrijke watermanagementtaken.
  • Om ervoor te zorgen dat de stuwcomplexen hun taken veilig en betrouwbaar kunnen blijven vervullen, voeren we renovaties uit.
  • Zo is er een voldoende hoog waterpeil voor de scheepvaart om vlot en veilig door te varen op de Nederrijn, Lek en de IJssel.
  • En blijft er voldoende (zoet) water naar het IJsselmeer stromen, het grootste zoetwaterreservoir van Nederland.

Alle doelen en resultaten

Hoe

we vervangen onder meer technische installaties en bewegingswerken en voeren centrale bediening in

Heb ik last van de werkzaamheden?

Ja, het vernieuwen van de techniek in de stuwen en sluizen en het onderhoud van deze objecten kan overlast opleveren voor (recreatieve) vaarweggebruikers en directe omwonenden van de stuwcomplexen. We doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Als we hinder verwachten, communiceren we dit tijdig.

Wanneer

Gereed: 2020 (renovatie) / 2021 (onderhoud)
Eerste helft 2021

Onderhoudswerkzaamheden na renovatie

Juni 2021

Project gereed

2020 - 2021

18 maanden onderhoud vanaf oplevering van het renovatieproject

Bekijk de planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Op de hoogte blijven

Vervanging vizierschuiven stuwensemble Nederrijn en Lek

Het stuwensemble Nederrijn en Lek bestaat uit 3 stuwcomplexen: bij Driel, Amerongen en Hagestein. Met het stuwensemble reguleert Rijkswaterstaat de waterstand in de Nederrijn en Lek en in de IJssel. De stuwen zijn al 50 jaar in gebruik. Daarom zijn ze toe aan een grondige renovatie. Rijkswaterstaat vervangt onder andere de vizierschuiven; een bijzonder onderdeel van de renovatie. Deze animatie legt uit hoe dit wordt aangepakt.

Het stuwensemble Nederrijn en Lek bestaat uit drie stuwcomplexen: bij Driel, Amerongen en Hagestein. Met het stuwensemble reguleert Rijkswaterstaat de waterstand in de Nederrijn en Lek en in de IJssel. De stuwen zijn al 50 jaar in gebruik. Daarom zijn ze toe aan een grondige renovatie. We vervangen onder andere de vizierschuiven. Een bijzonder onderdeel van de renovatie. Voordat we de oude vizierschuif verwijderen, wordt een tijdelijk keermiddel geplaatst. Het tijdelijk keermiddel plaatsen we voor de bestaande vizierschuif. De oude vizierschuif wordt in drie delen verwijderd met een drijvende hijskraan. Het tijdelijk keermiddel neemt de waterkerende functie van de vizierschuif over. Vervolgens plaatsen we de nieuwe vizierschuif. Dit moet op de millimeter nauwkeurig gebeuren. Ook vervangen we de kabels en het machinewerk. Als de nieuwe vizierschuif geplaatst is, kan het tijdelijk keermiddel worden verwijderd. De vizierschuif is weer klaar voor vele jaren trouwe dienst. Elk stuwcomplex heeft 2 vizierschuiven. Rijkswaterstaat voert deze wisseling dan ook 6 keer uit. Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/stuwensemble

Interessante feitjes

39.000
schepen passeren jaarlijks de sluizen bij Driel, Amerongen en Hagestein
  • De sluis bij Hagestein is 225 m lang, die bij Driel en Amerongen zijn 260 m lang.
  • De breedte van de sluizen is 18 m.
  • Door middel van een tussendeur kunnen de sluizen opgedeeld worden in twee delen. Zo kunnen we de sluizen snel en efficiĆ«nt inzetten.

Bekijk meer feitjes op de pagina Doelen en resultaten

Wat

De renovatie van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek bestaat uit 3 deelprojecten:

  • Renovatie werkzaamheden inclusief onderhoud tot en met 2021
  • Realisatie glasvezelinfrastructuur
  • Realisatie Bediencentrale Amerongen

Documenten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Nieuws

Meer nieuws