Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor beheer nieuwe weg N434 en Corbulotunnel

Gepubliceerd op: 5 juli 2024, 10.42 uur

Na 7,5 jaar bouwen zijn vandaag de langverwachte nieuwe provinciale weg N434 en de bijbehorende Corbulotunnel officieel geopend. Deze nieuwe infrastructuur vormt een directe verbinding tussen de snelweg A44 en de snelweg A4 bij Leiden en is een verbetering voor de mobiliteit in Zuid-Holland.

In opdracht van de Provincie gaat Rijkswaterstaat de provinciale autoweg N434 beheren, onderhouden en de tunnel bedienen vanuit de verkeerscentrale in Rhoon.

De 4 km lange N434 loopt van de A44 bij Wassenaar tot de A4 bij Leidschendam. De weg loopt in een verdiepte ligging langs het westen van Leiden en gaat in een tunnel van 2,5 km onder Voorschoten door.

Dit zorgt voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers en voor meer verkeersveiligheid in de stad. De tunnel is onder andere door een burgerinitiatief gerealiseerd.

Bijzondere samenwerking

De opening van de N434 is het resultaat van een nauwe samenwerking van opdrachtgever provincie Zuid-Holland met Rijkswaterstaat. Nooit eerder werkten deze 2 organisaties op deze manier samen.

De provincie blijft eigenaar van de weg. Het beheer en onderhoud van de N434 ligt vanaf de openstelling voor 20 jaar bij Rijkswaterstaat, waarbij de eerste 15 jaar zijn gegund aan de aannemerscombinatie COMOL5.

Verkeerscentrale Rhoon

Vanuit de verkeerscentrale in Rhoon wordt de tunnel 24 uur per dag, 7 dagen per week bediend door een wegverkeersleider van Rijkswaterstaat. Met behulp van 130 camera’s en 930 detectielussen in het asfalt monitort deze het verkeer in de tunnel.

In geval van een incident kan een verkeersleider snel handelen en een weginspecteur van Rijkswaterstaat oproepen om hulp te verlenen. Andere hulpdiensten kunnen ook worden gealarmeerd. Daarnaast zal Rijkswaterstaat ook verantwoordelijk zijn voor het strooien op deze weg.

Belangrijke mijlpaal nieuwe minister

Voor de op 2 juli 2024 aangetreden minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barry Madlener, is de opening van deze belangrijke verbinding in Zuid-Holland een bijzondere gebeurtenis in zijn 1e week in functie.

'Dit is een zeer lang gekoesterde wens. Deze weg is een belangrijk deel van de Rijnlandroute. Er is lang over gediscussieerd en er is jarenlang keihard aan gewerkt. Het resultaat mag er zijn: een compleet nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en de A44', aldus Madlener.

De RijnlandRoute

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. Het 1e deel van de RijnlandRoute, de verbrede N206 ir. G. Tjalmaweg, is in april 2023 in gebruik genomen. Met de openstelling van de N434 wordt in juli 2024 het 2e deel in gebruik genomen.