Werkzaamheden

A12: Galecopperbrug richting Arnhem dicht; 20 en 21 en de nacht van 22 april 2024

Gepubliceerd op: 16 april 2024, 11.35 uur - Laatste update: 19 april 2024, 13.56 uur

De Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is op zaterdag 20 en zondag 21 april 2024 richting Arnhem van 08.00 tot 20.00 uur volledig afgesloten voor het verkeer. De weg onder de brug (Papendorpseweg) is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer.

In de nacht van maandag 22 april is de brug richting Arnhem afgesloten van 23.00 tot dinsdag 23 april 05.00 uur.

Het stapsgewijs vervangen van de stalen kabels waar de brug aan hangt, gebeurt voor het eerst op deze manier in Nederland waarbij het verkeer zoveel mogelijk kan doorrijden. Tijdens de werkzaamheden op 13 en 14 april 2024 werden de eerste sets buizen geplaatst waar de stalen kabels doorheen gaan lopen.

Dit precisiewerk op grote hoogte blijkt in de praktijk complexer dan gedacht en kostte daarom meer tijd. De werkzaamheden moeten overdag plaatsvinden omdat het daglicht nodig is om ze nauwkeurig en veilig uit te voeren. In de nacht van maandag op dinsdag is de brug ook afgesloten. Dan spannen we de eerste nieuwe kabels aan.

Houd rekening met 60 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag heeft geen last van de werkzaamheden

Precisiewerk op grote hoogte

Om de nieuwe kabels aan de toren te kunnen bevestigen is er zaterdag 6 april 2024 eerst een nieuwe draagconstructie op de hoge toren geplaatst. Dat gebeurde in 2 delen met een grote kraan die naast de brug stond. Deze draagconstructie noemen we een zadel.

Door de halfronde delen van het zadel lopen straks de nieuwe kabels. In het weekend van 13 en 14 april 2024 gingen de eerste sets holle buizen omhoog waardoor de nieuwe kabels gaan lopen.

Die holle buizen heten ‘ducts’. De ducts moeten per tweetal worden geplaatst. De eerste kabels zijn inmiddels door de ducts en over het zadel gehaald en aan de nieuwe bevestigingspunten in het wegdek bevestigd.

In totaal trekken we circa 65 kabels door een duct. De nieuwe kabels zijn bij elkaar 76 km lang.

Omleidingen werkzaamheden Galecopperbrug

  • Verkeer vanuit Amsterdam richting Arnhem leiden we om via de A1 en A27/A30 en vanuit Rotterdam richting Arnhem via de A15
  • Bij Utrecht rijdt het verkeer om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de A27 óf de A2 en A27 (zie ook de omleidingskaart). 
  • Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. Fietsers rijden om via de Galecopperdijk.

Informatiepanelen en gele borden geven de omleidingsroutes aan. Door weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

We adviseren weggebruikers voor vertrek de actuele planning te bekijken op de wesbite van de Galecopperbrug.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Sluit niet aan in de file

Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen.

Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen roestvorming op de brug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot halverwege 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels.

Verkeershinder in de regio

In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast het vervangen van de stalen kabels van de Galecopperbrug, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio.

We vernieuwen het wegdek op grote delen van de A12 en A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Daarnaast voeren we regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.

Meer informatie Galecopperbrug

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.