Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat publiceert jaarbericht over 2023

Gepubliceerd op: 27 maart 2024, 09.23 uur

Voor Rijkswaterstaat was 2023 een jaar vol uitdagingen. We beschermden het rivierengebied tegen overstromingen en werkten aan bruggen, sluizen en viaducten die dringend onderhoud nodig hebben. En we ontwikkelden nieuwe technieken om weggebruikers te helpen vlotter en veiliger hun bestemming te bereiken. In het jaarbericht over 2023 leest u er meer over.

Lees het Rijkswaterstaat Jaarbericht 2023

Een stormachtig jaar

Meteorologisch gezien was 2023 een grillig jaar. Dat kwam mede door 2 grote stormen die over ons land raasden. In juli zorgde storm Poly, de zwaarste zomerstorm ooit gemeten, voor overlast op onze wegen. En eind december hadden we te maken met hoogwater in combinatie met storm Pia. Hierdoor moesten we alle 6 de stormvloedkeringen sluiten. Voor het eerst sinds de oplevering in 1997 sloot de Maeslantkering hierbij volautomatisch.

Verder is de aanleg van de IJsseldelta na een bouwperiode van 8 jaar in september succesvol afgerond. Het water bij de monding van de IJssel in Overijssel kan nu bij hoge waterstanden via het Reevediep vrij naar het IJsselmeer stromen. Daardoor is de rivier direct een stuk veiliger geworden. Het hoogwater van december 2023 stond bij Zwolle zo’n 41 cm lager dan normaal en in Deventer 19 cm lager dan normaal.

Onderhoud aan het hoofdwegennet

Steeds meer wegen, bruggen, tunnels en sluizen bereiken hun uiterste houdbaarheidsdatum. Om Nederland veilig te houden, stonden er in 2023 dus opnieuw meerdere aanleg-, renovatie- en vervangingsprojecten op het programma. Vooral het werk aan de Haringvlietbrug was een ingewikkeld en logistiek hoogstandje. Op vrijdag 4 augustus ging de 60 jaar oude, ruim 1.200 m lange brug weer open voor het wegverkeer. In slechts 8 weken zijn de klep en het bewegingswerk vernieuwd, en alle systemen voor bediening, besturing en bewaking vervangen.

Andere in het oog springende werkzaamheden waren het afzinken van het 2e deel van de Maasdeltatunnel, onderdeel van de Blankenburgverbinding. Ook werd in 2023 de laatste hand gelegd aan een nieuwe, beschermende toplaag van de Afsluitdijk. De iconische dijk is nu bedekt met 75.000 hypermoderne betonblokken die elk zo’n 6,5 ton wegen.

Oog voor duurzaamheid en natuur

Rijkswaterstaat werkt ook aan een gezonde, natuurlijke leefomgeving en neemt maatregelen om circulair en klimaatneutraal te werken. We beperken de negatieve effecten van ons werk op het leven in zee en in de lucht zo veel mogelijk. Zo pasten we bij de bouw van het windpark Hollandse Kust (zuid) een innovatie toe die het onderwatergeluid dempt, en zetten we onze windturbines tijdens de vogeltrek stil om de trekvogels een veiligere doortocht te geven.

Lees meer in het Jaarbericht 2023

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat Rijkswaterstaat in 2023 deed om ons land veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. Benieuwd naar de rest? U leest het allemaal terug in het Rijkswaterstaat Jaarbericht 2023.