Werkzaamheden

Bouw uitbreiding loods Stuw Roermond van start

Gepubliceerd op: 14 maart 2024, 09.19 uur - Laatste update: 22 maart 2024, 13.14 uur

Rijkswaterstaat start op maandag 18 maart 2024 met de werkzaamheden voor de uitbreiding van de loods naast de stuw. Uitbreiding is nodig, omdat er een nieuwe lier komt waarmee de stuw kan worden gestreken.

De Stuw Roermond ligt in de Maas en is onderdeel van de 7 Maasstuwen die ervoor zorgen dat de Maas bevaarbaar blijft. Bij hoge waterstanden wordt de stuw gestreken, zodat het water sneller wordt afgevoerd naar zee.

Nieuwe lier

Het strijken van de stuw gebeurt met een lier. Nadat de schuiven bij hoogwater zijn verwijderd door de kraanwagen kunnen de jukken gestreken (neergelaten) worden met de lier.

Met de nieuwe lier kunnen we straks veiliger werken. Want de meest risicovolle actie, het aanpikken en loslaten van de jukken, gebeurt straks machinaal. Voor de nieuwe lier is een uitbouw van de schuivenloods nodig. Volgend jaar wordt ook de kraanwagen vernieuwd.

Uitbouw op palen

De voorbereidende werkzaamheden vinden plaats in de week van 18 maart 2024. Dan wordt de bouwplaats ingericht, onderzocht of er in de bodem nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zitten en verleggen we de elektriciteitskabels.

Vanaf 25 maart 2024 wordt gestart met de fundering. De uitbouw komt op palen te staan. Die palen worden in de bodem geschroefd en niet geheid. Zo voorkomen we geluids- en trillingsoverlast. Als de palen in de grond zitten, begint de opbouw met het storten van de betonvloer en het plaatsen van de wanden.

Naar verwachting is de uitbouw van de loods eind juni 2024 klaar. Vervolgens wordt de lier geplaatst en getest en is deze functioneel voor het hoogwaterseizoen.

De uitbreiding van de loods wordt gebouwd door Mourik Infra. Er wordt gewerkt op maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 18.00 uur. Alleen als het nodig is, kan het zijn dat er ook op zaterdag wordt gewerkt.