Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat opent vernieuwde snelweg in Madurodam

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023 - Laatste update: 16 oktober 2023, 10:52

Het kleinste vervangings- en renovatieproject van Rijkswaterstaat is af! Op 12 oktober 2023 opent Rijkswaterstaat een vernieuwd stuk snelweg in Madurodam. Hier kunt u vanaf vandaag ook miniatuurversies van ecoduct Woeste Hoeve en de Leidsche Rijntunnel bewonderen.

Rijkswaterstaat heeft al ruim 70 jaar een maquette van de snelweg, Neerlands trots, in Madurodam in Den Haag. De Nederlandse snelwegen zijn immers de slagaders van onze economie.

Zij brengen mensen samen, koppelen regio’s en verbinden ons land met de rest van Europa. Dat willen we ook laten zien in Madurodam. En net zoals op de Nederlandse snelwegen staat de veiligheid en doorstroming op deze minisnelweg voor Rijkswaterstaat ook voorop.

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het wegverkeer. Ook in Madurodam. Op het nieuwe stuk snelweg, de A52, staat een auto met pech. Een mini pick-up met weginspecteur gaat erheen om te zorgen voor een veilige situatie voor de automobilist en alle andere weggebruikers.

Intussen worden op de matrixborden boven de weg verkeersmaatregelen geplaatst: boven de rijstrook waar het pechgeval staat komt een rood kruis. Net zoals in het echt.

Niet voor niX

Elke dag plaatsen we rode kruisen boven de weg. Dat doen we altijd met een reden. Bijvoorbeeld om een pechgeval of ongeval veilig te kunnen afhandelen. Hulpverleners en bergers moeten veilig kunnen werken op de afgezette rijstrook, zonder verkeer.

Het negeren van rode kruisen is levensgevaarlijk. Niet alleen voor de weginspecteur, berger en hulpverlener, maar ook voor de slachtoffers en al het overige verkeer.

Helaas negeren weggebruikers deze rode kruisen nog te vaak. Daarom vragen we ook in Madurodam aandacht voor dit probleem. De rode kruisen boven de vernieuwde A52 zijn goed zichtbaar.

Via de mini-drips (dynamische routeinformatie panelen) brengen we de ‘Niet voor niX’-campagneboodschap over op de Madurodambezoekers. Drips zijn elektronische borden naast of boven de weg om de weggebruiker te informeren. Er zijn ook kleine billboards met daarop de MONO- en BOB-campagne. Zo houden we samen de snelweg in Madurodam én de echte snelweg veilig.

Gaat dat zien!

Bent u benieuwd naar deze nieuwe snelweg? U kunt deze vanaf 12 oktober bezichtigen. Meer informatie over een bezoek aan Madurodam vindt u op de website van Madurodam.