Nieuwsbericht

Zorgen voor koelte in een land dat heter wordt

Gepubliceerd op: 5 juli 2023

Wij Nederlanders raken nooit uitgepraat over 1 onderwerp: het weer. Op een warme zomerdag in juni 2023 gingen enthousiaste probleemoplossers bij gepaste temperatuur met elkaar in gesprek over hitte. Tijdens de Lichtkogel Experience verkenden zij de problemen en mogelijke oplossingen voor een heter wordend Nederland.

Hoogste temperatuur ooit

Op 25 juli 2019 werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland, namelijk 40,7 °C. Dat vertelde klimaatonderzoeker Peter Siegmund van het KNMI in KAS Woerden. Sinds 1901 is Nederland 2,3 °C warmer geworden. Als we doorgaan zoals nu bereikt de wereldwijde opwarming de 1,5 °C in 2033.

Ook ons land gaat verder opwarmen, hittegolven zullen vaker voorkomen en langer duren. En daar zijn we niet goed op voorbereid. De deelnemers gingen tijdens deze inspirerende bijeenkomst van de Lichtkogel op zoek naar de antwoorden op deze vragen:

  • Wat betekent het als Nederland heet wordt?
  • Hoe kwetsbaar zijn wij als de temperatuur oploopt?
  • Wat zijn kansrijke probleemoplossers voor hitte?
  • Hoe kunnen we voor koelte in onze leefomgeving zorgen?

Landschapsarchitect en universitair hoofddocent René van der Velde (TU Delft, Urban Forestry) liet zien hoe bomen in onze leefomgeving voor koelte kunnen zorgen. Hij hield een pleidooi voor het vergroten van onze kennis over deze werking van bomen en het benutten van kansen die zich voordoen.

Als voorbeeld vertelde hij over de vuistregel 3-30-300: 3 bomen zichtbaar vanuit elke huis, 30 procent bladerdek in elke buurt en maximaal 300 meter verwijderd van het dichtstbijzijnde park of groene ruimte.

Heet, heter, heetst

Tijdens de workshops die plaatsvonden verkenden de deelnemers de gevolgen van hitte en mogelijke oplossingen. ‘Code rood - Heet, heter, heetst’ was de alarmerende titel van de workshop die werd gegeven door Marit Heinen en Lisette Klok van stichting Climate Adaptation Services (CAS). 

De deelnemers bespraken wat de gevolgen van extreme hitte zijn voor onze gezondheid en leefbaarheid, de buitenruimte, water en onze netwerken. Hanna Baan Hofman en Lisette Goes van Rijkswaterstaat gingen in op de effecten van hitte op de infrastructuur. 

Denk aan het spatten van beton en asfalt en het niet kunnen sluiten van bruggen. Maatregelen zijn nodig om deze infrastructuur klimaatadaptief te maken.  

Verhitte discussies

De verborgen gevolgen van hitte was het onderwerp van de workshop van Next Generation Infrastructures (NGinfra) die werd gegeven door Maaike Hendriksen en Yvette van der Velde. Zij openden met een ogenschijnlijk simpele vraag: ‘Waar denk jij aan bij hitte?’ Die vraag leverde enorm verschillende antwoorden op. 

De 1 denkt aan een lekker ijsje in de zon, de ander aan verkoeling opzoeken onder de appelboom in de tuin. Een derde zit meteen met het hoofd bij werk en vastlopende infrastructuur door storingen. 

In 'verhitte' discussies kwam duidelijk naar voren dat je anderen nodig hebt om van perspectief te kunnen wisselen. Als we Nederland in de toekomst koel willen houden, zullen we elkaars inzichten en adviezen nog hard nodig hebben.

Meer informatie de Lichtkogel Experience

Lees het uitgebreide verslag van de bijeenkomst en op website De Lichtkogel. Verder lezen over hitte? Kijk op de pagina hitte ook op de website van De Lichtkogel.