Werkzaamheden

N99: renovatie Kooybrug in Den Helder start 23 oktober 2023

Gepubliceerd op: 26 juli 2023, 13.00 uur - Laatste update: 1 augustus 2023, 08.56 uur

De Kooybrug (N99) in Den Helder is meer dan 30 jaar oud en toe aan een opknapbeurt. Rijkswaterstaat en VolkerWessels renoveren de brug vanaf 23 oktober 2023 tot en met mei 2024. De werkzaamheden brengen hinder met zich mee voor wegverkeer en scheepvaart.

Tijdens deze renovatie gaat Rijkswaterstaat de systemen voor bediening en besturing vernieuwen, de staalconstructie en leuningen opknappen, het wegdek vernieuwen, de verkeersseinen vervangen en de remmingwerken aanpassen. Met deze renovatie blijft de Kooybrug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar.

Hinder voor wegverkeer

Het wegverkeer kan vanaf 23 oktober 2023 tot en met 22 december 2023 in beide richtingen geen gebruik maken van de N99 ter hoogte van de Kooybrug. Het verkeer wordt omgeleid van de N99 naar de N249 en de N9 (Anna Paulowna en De Stolpen). Doorgaand verkeer in de richting van Den Helder en Texel vanuit Amsterdam/-Haarlem en ten zuiden daarvan wordt geadviseerd te rijden via de N9. 

Houd rekening met extra drukte en minimaal 30 minuten extra reistijd.

Tijdens de kerstperiode, vanaf 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024, wordt de brug tijdelijk opengesteld voor het wegverkeer.

Hinder voor langzaam verkeer, hulpdiensten en OV

Langzaam verkeer (zoals landbouwvoertuigen, fietsers en voetgangers), hulpdiensten en OV kunnen vanaf 23 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024 tijdens de werkzaamheden gewoon over de brug rijden. Wel moeten zij rekening houden met breedtebeperkingen en een langere reistijd.

Hinder voor scheepvaart

Vanaf 23 oktober 2023 tot en met mei 2024 wordt de Kooybrug niet bediend. Dit betekent dat schepen hoger dan 8,3 m om moeten varen, omdat ze niet onder het vaste deel van de Kooybrug kunnen doorvaren. We raden vaarweggebruikers aan goed voorbereid het water op te gaan en vooraf de website van Vaarweginformatie te checken.

Werkzaamheden in fasen

De werkzaamheden aan de Kooybrug duren tot en met mei 2024 en worden uitgevoerd in 3 fasen. Bovenstaande hinder betreft de eerste fase van 23 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024. De hinder voor het wegverkeer in fase 2 en 3 worden momenteel verder uitgewerkt. Meer informatie hierover volgt, zodra dit bekend is.

Meer informatie renovatie Kooybrug

Kijk voor meer informatie over de renovatie op onze projectpagina N99: renovatie Kooybrug Den Helder.