Nieuwsbericht

Grote belangstelling start herstel Prinses Margriettunnel

Gepubliceerd op: 20 juli 2023, 17.03 uur

Op donderdag 15 juni 2023 is aannemer Van Hattum en Blankevoort namens Rijkswaterstaat gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Deze belangrijke mijlpaal wilden we als Rijkswaterstaat niet onopgemerkt voorbij laten gaan!

Samen met bestuurders van de Provincie Fryslân, Gemeente de Fryske Marren, Sudwest Fryslân, en het Wetterskip Fryslân hebben we de starthandeling verricht.

Werkwijze herstel Prinses Margriettunnel

Er was veel belangstelling vanuit de landelijke, regionale en lokale pers. De ontwerpers en technisch specialisten van Van Hattum en Blankevoort en Rijkswaterstaat, gaven aan iedereen tekst en uitleg over de aanpak van het herstel en de wijze van uitvoering daarvan.

In de tunnel zijn stalen ankerstaven in de trekpalen gebroken. Om dit te herstellen is het noodzakelijk om de hele fundering van de tunnel te vernieuwen. Ook dienen de wanden steviger te worden verankerd.

Er wordt gewerkt tegen de waterdruk in, zonder bemaling. Dit werd onder andere uitgelegd bij een proefopstelling van het zogenoemde sluisjessysteem.

Symbolische afsluiting en waardering voor samenwerking

Een klein gezelschap mocht vervolgens de tunnelbak afdalen en daar symbolisch de schuif dichtzetten van het sluisjessysteem. Zo werd de nodige gezamenlijke krachtinspanning geleverd om deze compleet (waterdicht) af te sluiten.

Als dank voor de inzet en medewerking van de bestuurders en hun achterban werd er door Huib de Ridder (projectmanager Prinses Margriettunnel) een blijk van waardering uitgesproken voor de samenwerking.

De Ridder overhandigde daarbij een deel van een gebroken ankerstaaf. Een herinnering aan de spannende en hectische tijden van de afgelopen maanden.