Nieuwsbericht

Beleef het Pannerdensch Kanaal via 4 kijkers; verhalen over de historie, de natuur en de kracht van water

Gepubliceerd op: 4 juli 2023, 10.31 uur

Op 7 juli 2023 hebben Rijkswaterstaat en de gemeenten Lingewaard en Zevenaar 4 kijkers onthuld die langs het Pannerdensch Kanaal staan. De kijkers vertellen de geschiedenis over het Pannerdensch Kanaal en brengen het tot leven.

Pannerdensch Kanaal

Het Pannerdensch Kanaal bestaat al meer dan 300 jaar en is nauw verbonden met de oprichting van Rijkswaterstaat in 1798. Het Kanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Nederland. Elke seconde stromen miljoenen liters water via de Boven-Rijn Nederland binnen.

De Waal en het Pannerdensch Kanaal voeren dit water af naar laag-Nederland. Kribben, de stenen 'dwarsliggers' in de rivier, zijn erg belangrijk bij de afvoer van water. Tegelijkertijd zijn ze bij hoogwater een obstakel voor de afvoer van water. Door een aantal kribben en oevers te verlagen kan het water makkelijker wegstromen.

Zo maken we het rivierengebied veiliger. In 2020 hebben we de omgeving van het Pannerdensch Kanaal gevraagd om ideeën aan te dragen om de beleving van het Kanaal te vergroten. Uit de vele inzendingen is het plaatsen van 4 kijkers geselecteerd.

Kijkers Lingewaard

De 2 kijkers in Lingewaard hebben als thema Fort Pannerden en Klompenwaard. De dia’s in de kijker van het fort vertellen over de geschiedenis en wat er nu te beleven is. Ook aan de Rijnstrangen, het natuurgebied aan de overkant van het Pannerdensch Kanaal wordt aandacht besteed.

In de kijker over de Klompenwaard is te zien welke ‘bewoners’ het natuurgebied heeft. De kijker geeft informatie over het regelwerk van Rijkswaterstaat aan de overkant en de schippersmast die bij de ingang van het fort staat.

Wethouder Nick Hubers: ‘Fort Pannerden ligt op een prachtige plek en is een échte toeristische trekpleister voor gemeente Lingewaard. Het fort kent een rijke historie en staat niet voor niets sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.’

‘De kijkers geven op een leuke en interessante manier informatie over onder meer het fort en de natuur in de Klompenwaard. De teksten zijn begrijpelijk voor jong en oud. We hopen dat door de informatie in de kijkers de bezoekers zich nog meer bewust zijn van de bijzondere plek waar ze zijn.’

Kijkers Zevenaar

De 2 kijkers in de gemeente Zevenaar hebben als thema Water toen en Water nu. Wethouder Arthur Boone: ‘Door de eeuwen heen heeft water een centrale rol gespeeld in het gebied van onze gemeente. Daarom heeft de gemeente Zevenaar ervoor gekozen om 1 kijker te richten op het verleden en 1 kijker op het heden.'

‘We willen op deze manier graag kennis en bewustwording hierover meegeven aan de (toevallige) passant en aan onze eigen inwoners.’

De kijker WATER TOEN gaat in op de rol van de splitsing van Rijn en Waal in de geschiedenis van de gemeente. Gemeente Zevenaar heeft namelijk een veelzijdige geschiedenis. Denk daarbij aan de Romeinen die in het gebied hebben gewoond, maar ook aan de Tachtigjarige Oorlog die zich onder andere in dit gebied heeft afgespeeld.

De andere kijker, WATER NU, laat zien wat het betekent om tegenwoordig in de Rijndelta te wonen. De kijker vertelt over de verschillende maatregelen die worden getroffen om het water te beheersen, maar ook waar nodig en mogelijk de ruimte te bieden. De maatregelen in het gebied van de gemeente Zevenaar zorgen namelijk niet alleen voor droge voeten in de Liemers, maar ook in en het westen van Nederland.

Samenwerking met gemeenten Zevenaar en Lingewaard

De gemeenten Lingewaard en Zevenaar dienden gezamenlijk een idee bij Rijkswaterstaat in, om aan iedere kant van het Pannerdensch Kanaal 2 kijkers te plaatsen. Hierin zijn dia’s toegevoegd die informeren over de waterveiligheid, de natuur, historie en de verhalen rondom het Pannerdensch Kanaal.

Samen vertellen zij de geschiedenis over het Pannerdensch Kanaal en de directe omgeving en brengen het tot leven. De kijkers blijven minimaal 10 jaar staan.