Werkzaamheden

A20: Vrachtwagenstrook richting Hoek van Holland wordt opgeheven

Gepubliceerd op: 14 juni 2023, 15.09 uur - Laatste update: 14 juni 2023, 15.16 uur

De speciale rijstrook voor vrachtwagens en bussen op de snelweg A20 van Gouda naar Hoek van Holland wordt vanaf 1 juli 2023 22.00 uur opgeheven. Voor de verkeersveiligheid en het veilig uitvoeren van de aanleg van de A16 Rotterdam, zijn de doelgroepenstroken nu al gesloten.

Dit is in afwachting van de opening van de A16 Rotterdam.

Ondernemersorganisaties voor de logistieke sector zijn hiervan al eerder op de hoogte gesteld. Het vrachtverkeer gaat gebruik maken van de rijstroken voor het overige verkeer. De situatie na het opheffen van de zogenoemde doelgroepenstrook is hetzelfde als na de openstelling van de A16 Rotterdam.

Opheffen doelgroepenstrook A16

Door het opheffen van de zogenoemde doelgroepenstrook maken we ruimte voor de aanleg van de A16 Rotterdam. Er ontstaat zo ruimte voor het aanleggen van de nieuwe verbindingsboog vanuit de A16 Rottemerentunnel naar de A20 richting Gouda.

Het materiaal dat vrijkomt bij het opheffen van de doelgroepenstrook wordt hergebruikt bij de aanleg van de A16 Rotterdam. Daarnaast kan het bouwverkeer van de A16 Rotterdam veiliger en met minder hinder gaan invoegen in het verkeer op de A20.

Weven op de A20

In de huidige situatie moet vrachtverkeer op de doelgroepenstrook invoegen op de A20. Na het opheffen van de doelgroepenstrook moet het doorgaande vrachtverkeer op de A20 2 rijstroken naar rechts opschuiven en daarmee dus weven met ander verkeer. Daarnaast wordt langzaam invoegend vrachtverkeer juist voorkomen.

Afsluitingen en omleidingen A20

In de week voorafgaand aan de sluiting van de doelgroepenstrook vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats. We werken in de nachten van 26 juni tot en met 2 juli 2023, steeds tussen 22.00 en 05.00 uur:

  • De rechterrijstrook van de hoofdrijbaan van de A20 uit Gouda richting Hoek van Holland is ter hoogte van het Terbregseplein afgesloten. Naar verwachting levert dit geen hinder voor het verkeer op.
  • De verbindingsweg A20 richting Hoek van Holland naar de A16 richting Breda ter hoogte van het Terbregseplein is afgesloten. Verkeer rijdt om via afrit Schiebroek (14) en keert daar. 

Weggebruikers moeten rekening houden met 5 tot 10 minuten extra reistijd. Overdag is de verbindingsweg gewoon beschikbaar. De omleidingen voor het verkeer zijn langs en boven de weg aangegeven.

Werkzaamheden A16 Rotterdam

De werkzaamheden voor het sluiten van de doelgroepenstrook worden gecombineerd met andere werkzaamheden voor de aanleg van de A16 Rotterdam. We passen onder andere de wegmarkering en weginrichting aan. 

Op de verbindingsweg A20 richting Hoek van Holland naar de A16 richting Breda plaatsen we een nieuw portaal voor de in aanbouw zijnde afrit naar de toekomstige A16 Rotterdam.

Advies aan weggebruikers

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg.

Aanleg A16 Rotterdam

De doelgroepenstrook ligt in het gebied waar we op dit moment de A16 Rotterdam aanleggen tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A20 bij het Terbregseplein. 

In 2022 is de doelgroepenstrook op de verbindingsweg A16-A20 richting Hoek van Holland al opgeheven. Nu sluiten we ook de doelgroepenstrook op de A20 voor het Terbregseplein. 

Beide doelgroepenstroken zouden met de oplevering van de A16 Rotterdam in 2025 al opgeheven worden, omdat deze dan voor de doorstroming niet meer nodig zijn. 

Vanwege de verkeersveiligheid en om verschillende werkzaamheden voor de A16 Rotterdam veilig uit te kunnen voeren zijn de doelgroepenstroken nu al gesloten. Dit is in afwachting van de opening van de A16 Rotterdam. De hinder is beperkt gebleven.

Hulpdiensten

Hulpdiensten kunnen bij file gebruik maken van de vluchtstrook.