Werkzaamheden

Werkzaamheden Zuidpier IJmuiden; 15 mei - 13 oktober 2023

Gepubliceerd op: 9 mei 2023

We voeren van 15 mei tot 13 oktober 2023 werkzaamheden uit aan de Zuidpier in IJmuiden. Met deze werkzaamheden herstellen we schade aan de kop van het havenhoofd en brengen we de pier weer in goede staat voor het komende stormseizoen.

Tijdens de werkzaamheden rijden vrachtwagens met breuksteun en bouwmaterialen de pier op en af. Om dit veilig te kunnen uitvoeren sluiten we de pier af voor publiek. Vanaf maandag 15 mei starten de voorbereidende werkzaamheden. Hierdoor is de Zuidpier op werkdagen afgesloten tussen 06.00 en 17.00 uur.

Toegang pier voor bezoekers

Vanaf maandag 22 mei tot en met vrijdag 13 oktober is de pier wegens werkzaamheden alleen in het weekend geopend voor publiek. Tijdens de hele periode is de laatste 100 m van de pier werkterrein en niet voor publiek toegankelijk. Marina Seaport blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar. We informeren bezoekers van het gebied ter plekke met gele borden. De scheepvaart kan doorgaan.

Openingstijden pier tijdens weekenden

Vanaf maandag 22 mei tot en met vrijdag 13 oktober is de pier in de weekenden van vrijdag 21.00 tot maandagochtend 06.00 uur open voor publiek. Wanneer echter door (weers-)omstandigheden doordeweeks niet of minder gewerkt kan worden, werken we mogelijk ook in het weekend door. In die gevallen blijft de pier in het weekend gesloten voor publiek.

Werkzaamheden Zuidpier

De kop van de Zuidpier is door verschillende stormen, onder andere in 2022, beschadigd geraakt. De komende maanden gaan we de schades rond de kop herstellen met onder andere breuksteen en asfalt. Zo kan de Zuidpier de functie van golfbreker houden.

We kiezen er tijdens de komende werkzaamheden voor om deze uit te voeren in de zomer van 2023. We gaan in mei van start, zodat de kans op een storm tijdens de werkzaamheden wordt verminderd. Stormen kunnen de kwaliteit van de herstelwerkzaamheden negatief beïnvloeden. Verder voeren we de herstelwerkzaamheden volledig vanaf het land uit.

Informatie pieren IJmuiden

De Zuidpier is in de eerste plaats golfbreker van de waterkering van het sluizencomplex IJmuiden en laat de scheepvaart veilig de sluizen van IJmuiden bereiken of verlaten. De functie van een golfbreker is om de energie uit de golven te halen en daarmee de scheepvaart en de waterkering van het sluizencomplex te beschermen.