Nieuwsbericht

Groep 8 OBS Tuindorp vervangt zelf de stalen kabels van de Galecopperbrug

Gepubliceerd op: 4 april 2023

Groot onderhoud uitvoeren aan de op een na drukste brug van Nederland kinderspel? Daar leek het maandag 3 april 2023 wel op: ruim 20 in kleurrijke veiligheidshesjes gestoken leerlingen van OBS Tuindorp in Utrecht stortten zich namelijk vol overgave op een heus schaalmodel van de Galecopperbrug van Rijkswaterstaat.

Hun gezamenlijke missie: het vervangen van de stalen kabels die de brug dragen. Dieuwke (12): ‘Wow, ik wist niet dat daar zoveel bij komt kijken!’

Groot onderhoud Galecopperbrug

Sinds juni 2022 voeren we groot onderhoud uit aan de Galecopperbrug in de snelweg A12 bij Utrecht richting Arnhem. De belangrijkste klus? Het vervangen van de stalen kabels.

‘Bij zo’n vervanging komt van alles kijken’, vertelt Rudy Klunder, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. ‘Met deze workshop krijgen leerlingen van groep 7 en 8 alle facetten van groot onderhoud mee en maken ze kennis met techniek. Zo geven we kinderen op een speelse manier een kijkje in de keuken van Rijkswaterstaat en van de aannemer KWS die het werk uitvoert.’

Aan de slag

Na verschillende inleidende video’s en korte opdrachten gingen de leerlingen ‘s ochtends enthousiast aan de slag: ze maken wegafzettingen, omleidingsroutes en ook posters en filmpjes om weggebruikers te informeren over de verkeershinder en alternatieve reisopties.

Andere teams verdiepten zich in de techniek en werkten aan het schaalmodel: een replica van de Galecopperbrug, compleet met demonteerbare onderdelen, containers met materialen, vrachtauto’s met wegafzettingen en natuurlijk de stalen kabels.

Missie geslaagd!

En toen was het tijd voor het spannendste moment van de workshop: het doorsnijden van de oude stalen kabels. Het uitvoerende team klemde de kabel eerst zorgvuldig vast en maakte hem vervolgens, met een speciaal mechanisme, spanningsvrij. Daardoor kon de kabel veilig worden doorgehaald. Missie geslaagd!

Na deze operatie kan ‘team Verkeer en Veiligheid’ de brug weer vrijgeven voor verkeer. ‘Projectmanager’ juf Michelle knipte het lint onder luid applaus door, waarmee het onderhoud aan de brug feestelijk is afgerond.

Dieuwke juichte ook enthousiast mee: ‘Ik vond het een toffe workshop, vooral omdat we zélf alle werkzaamheden mochten uitvoeren.’

Ook leerzaam voor Rijkswaterstaat

Inmiddels hebben 5 scholen uit de regio Utrecht zich aangemeld voor de workshop. Klunder: ‘Het is mooi om te zien welke verrassende ideeën en oplossingen de kinderen bedenken. Daar leren wij ook weer van.’

Hij vervolgt: ‘Door deze ervaring hopen we in ieder geval dat de kinderen beter begrijpen dat het werk ‘buiten’ niet, zoals vandaag, in een paar uur is voltooid. En dat werken aan techniek supergaaf is!’

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het groot onderhoud aan de Galecopperbrug op de website over de Galecopperbrug.