Nieuwsbericht

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld naar 29 april 2023

Gepubliceerd op: 6 april 2023, 13.02 uur - Laatste update: 2 oktober 2023, 13.07 uur

Het tweede en laatste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt op 29 april 2023 afgezonken. Dit is 2 weken later dan origineel gepland.

We hebben het afzinken uitgesteld, omdat we bij het afzinken van het eerste tunneldeel problemen hadden met lekkage.

Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK vinden het belangrijk om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Hiervoor zijn extra stappen nodig. Gezien het belang van een zorgvuldig en veilige operatie hebben we besloten om het afzinken van het tweede tunneldeel te verplaatsen.

Het afzinken vindt nu plaats op zaterdag 29 april en zondagochtend 30 april 2023. Dit was eerst het reserveweekend.

De stremming duurt van zaterdag 9.30 tot zondag 11.30 uur.

Publiek bij het afzinken tweede tunneldeel

Het verplaatsen van het afzinken betekent dat de publieksactiviteiten op de noord- en zuidoever op 15 april niet doorgaan. De activiteiten worden verschoven naar 29 april. Geïnteresseerden die zich hadden aangemeld voor 15 april ontvangen bericht dat ze automatisch zijn aangemeld voor 29 april.

Mochten ze niet kunnen op de nieuwe datum, dan staat in dit bericht meer informatie over hoe ze zich af kunnen melden.

Afzinken eerste tunneldeel

Het eerste tunneldeel is in het weekend van 31 maart 2023 in het Scheur afgezonken. Het 50000 ton zware tunneldeel lag in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn plek op 30 m diepte voor de oever van Rozenburg. Het laatste deel van de afzinkoperatie kende enige tegenslag. Dit zorgde voor vertraging waardoor de vaarweg later werd opengesteld.

Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag 1 april op zondag 2 april 2023 onder controle.

Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april 2023 weer vrij worden geven voor de scheepvaart. Vanaf dat moment konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunneldeel voor de definitieve fundering, worden voortgezet.

Blankenburgverbinding

De Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Deze nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project vindt u op de website van de blankenbrugverbinding.