Nieuwsbericht

Strand Katwijk aan Zee weer in vorm

Gepubliceerd op: 22 maart 2023, 09.33 uur - Laatste update: 2 augustus 2023, 13.28 uur

Rijkswaterstaat is klaar met de strandsuppletie in Katwijk aan Zee. Tussen september 2022 en maart 2023 is het strand tussen paal 89 en het uitwateringskanaal met 600.000 m3 zand aangevuld.

Het toegevoegde zand verstevigt de kust en voedt de komende jaren de duinen. Daarmee blijven Katwijk aan Zee en de omgeving goed beschermd tegen de zee.

In etappes

Het strand en de duinen zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door wind, golven en stroming verdwijnt er voortdurend zand van de kust. In 2 fasen heeft aannemer Gebr. van der Lee extra zand aangebracht.

Begin 2023 is met een tweede zinkerleiding en een extra en groter schip de eindsprint ingezet. Dankzij het extra zand is het strand breder en hoger geworden; mooi in vorm voor het komende strandseizoen.

'Het is mooi dat de werkzaamheden zijn afgerond en het strand weer volledig toegankelijk is voor alle strandgebruikers,' geeft wethouder Jacco Knape (wethouder Economie, Gemeente Katwijk) aan.

'Ons strand is natuurlijk wel één van de visitekaartjes van onze gemeente. Dat het strand nu breder en hoger is geworden zorgt ervoor dat we de komende jaren weer met veel plezier kunnen genieten van het strand. Terwijl onze kustlijn veilig blijft!'

Noodzaak kustonderhoud

We versterken de Nederlandse kust met zand. Jaarlijks vullen we de Nederlandse kust aan met gemiddeld 10 miljoen kubieke meter zand.

In 2019 is bij Katwijk ook een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd. Eind maart vaart onze aannemer door naar Callantsoog, om de kust daar te versterken met 800.000 m3 zand.

Daarnaast voeren we de komende maanden kustonderhoud uit: 700.000 m3 extra zand gaat naar het strand van Nieuwvliet-Groede, in mei gevolgd door 550.000 m3 zand voor de Westkapelse Zeedijk.

Op het strand van Ameland-West, bij Hollum, komt maar liefst ruim 3 miljoen m3 zand voor en op het strand.

Zo blijft de kust van Nederland goed beschermd tegen de zee en zorgen we dat ons land niet kleiner wordt.