Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat werkt samen met Movares aan toekomst Lange Jaap

Gepubliceerd op: 15 maart 2023, 11.10 uur - Laatste update: 28 augustus 2023, 15.06 uur

Op 16 januari 2023 is er een definitieve gunning verstrekt aan Movares. Zij gaan ons ondersteunen in het project voor het behoud van de Lange Jaap. We betrekken ook de vergelijkbare vuurtorens in Scheveningen en Westkapelle Laag bij het project.

Behoud van vuurtoren Lange Jaap

In de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Movares is het belangrijkste resultaat het behoud van de Lange Jaap als het gaat om de cultuurhistorische waarden en de levensduur van de toren.

Tijdens dit proces doen we veel kennis en ervaring op in het onderhouden en beheren van gietijzeren vuurtorens. Deze worden vervolgens toegepast op de vuurtorens in Scheveningen en Westkapelle Laag. Die zijn ook van gietijzer en zijn vergelijkbaar in de manier waarop ze gebouwd zijn. Dit past goed in het geplande onderhoud van deze 2 torens van de komende jaren.

Samenwerking met Movares

Tot en met december 2023 voeren we verschillende werkzaamheden uit, zoals het opstellen van een programma van eisen met stakeholders. Ook voeren we periodieke inspecties uit die informatie opleveren voor studies en ontwerpen. Uiteindelijk worden er verschillende scenario’s uitgewerkt waarop de minister kan besluiten.

Recente werkzaamheden bij Lange Jaap

Onlangs is er een funderingsonderzoek uitgevoerd bij de Lange Jaap. Daaruit blijkt dat er verder onderzoek nodig is om goed te weten in welke staat de (ongeveer) 250 palen onder de vuurtoren zijn.

Ook keken we naar de mogelijkheid om de toren te betreden. Tot en met de bovenste verdiepingen werken we nu aan een veilige looproute. Verder zijn in februari 2023 de scheuren geïnspecteerd. We wachten nog op de uitkomst hiervan.

Kijk voor meer informatie op de projectpagina van de Lange Jaap. Daar vindt u ook alle afgeronde onderzoeken en rapporten.