Nieuwsbericht

Meer zand voor het strand van Nieuwvliet-Groede

Gepubliceerd op: 23 maart 2023, 09.46 uur - Laatste update: 12 april 2024, 09.11 uur

In april en mei 2023 werken we op het strand van Nieuwvliet-Groede aan het onderhoud van de kust. Met baggerschepen brengen we in totaal 700.000 m3 zand aan op het strand tussen Het Killetje (Nieuwesluis) en Zwarte Polder (Nieuwvliet-Bad).

Met deze ‘strandsuppletie’ houden we de kustlijn op z’n plek en blijft Zeeuws-Vlaanderen goed beschermd tegen de zee.

Vanaf april 2023 brengen we materieel naar het strand. Speciale baggerschepen zuigen daarna zand op van de zeebodem uit geselecteerde zandwinvakken op meer dan 10 km uit de kust. Deze baggerschepen noemen we sleephopperzuigers.

Eenmaal op het strand spreiden bulldozers en shovels het zand verder uit. Vanaf het strand kan het zand de komende tijd weer doorstuiven de duinen in. Zo wordt de kust versterkt met hulp van de natuur.

Strand Nieuwvliet-Groede deels afgezet

Komt u naar het strand, dan is het belangrijk dat u buiten het werkvak blijft. Dit is gevaarlijk terrein, door gevaar voor drijfzand en rondrijdende machines. Hier werken we dag en nacht aan.

Tijdens de werkzaamheden kunt het werkvak passeren langs de kant van de duinen. Houd uw hond aan de lijn. Blijf op veilige afstand met paardrijden, zwemmen of watersporten.

Zodra het aangebrachte zand weer hard genoeg is om over te lopen, halen we de afzettingen weg en kunt u weer overal terecht op het strand.

Waarom is extra zand nodig?

De kust van Zeeuws-Vlaanderen slijt flink, door de sterke stroming van het water van de Noordzee naar de Westerschelde. We vullen het zand hier daarom regelmatig aan.

Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houden we de kustlijn op zijn plaats. Zo voorkomen we dat we land kwijtraken aan zee.

Op de lange termijn is het zand ook nodig om te kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel.

Natuur in acht

Bij het kustonderhoud houden we ook rekening met de natuur. We houden zoveel mogelijk afstand tot beschermde vogels en zeehonden om te voorkomen dat ze worden gestoord. Voorafgaand aan de werkzaamheden controleren we de omgeving op broedvogels.

In het belang van de natuur gebruiken we zoveel mogelijk hetzelfde zand als er al ligt op de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Het zand voor Nieuwvliet-Groede is afkomstig van zandwinlocaties, op ruim 10 km van de kust. Dit zand is geselecteerd op samenstelling en korrelgrootte, vergelijkbaar met het zand op de locatie waar we het aanbrengen.