Nieuwsbericht

Heinenoordtunnel dicht? Werk zoveel mogelijk thuis of reis anders

Gepubliceerd op: 29 maart 2023, 09.37 uur

In de meivakantie, van vrijdag 28 april tot maandag 8 mei 2023, is de Heinenoordtunnel in beide rijrichtingen dicht. Om ervoor te zorgen dat het verkeer niet volledig vast komt te staan, adviseren we om deze week zoveel mogelijk thuis te werken als dat kan.

Als u de weg op gaat, houd dan rekening met extra files, een extra reistijd die kan oplopen tot 1 uur en reis als het kan buiten de spits, zoveel mogelijk samen, met het openbaar vervoer of met de (brom)fiets.

Goed voorbereiden als weggebruiker helpt

Tijdens de afgelopen afsluitingen hebben we gezien dat de extra reistijd beperkt kan worden als weggebruikers zich kunnen voorbereiden op de afsluitingen en bereid zijn hun reisgedrag aan te passen. Uiteraard moeten mensen wennen aan de nieuwe situatie en uitzoeken of er voor hen een alternatief is en wat dat alternatief is. Dat vergt enige voorbereiding, maar kan de hinder wel beperken.

Daisy Hofmans, omgevingsmanager Rijkswaterstaat vertelt: ‘Zo zagen we in het 1e weekend dat de tunnel richting Rotterdam was afgesloten dat de hele zaterdag de extra reistijd ongeveer 45 minuten bedroeg. In het 2e weekend was de extra reistijd rond de 14 minuten. Mensen waren duidelijk beter voorbereid en hadden hun reisgedrag aangepast.’

‘Helaas kon na het 2e weekend met afsluitingen de tunnel onverwacht niet om 05.00 uur open. Dit werd pas na middernacht bekend. Daardoor konden we veel weggebruikers daarover niet op tijd informeren. Dat zagen we direct terug in drukte op de weg. Tot de tunnel ’s middag weer open ging, was de extra reistijd op de snelweg A16 zo’n 50 minuten.’

Mochten de werkzaamheden weer dreigen uit te lopen, dan zullen we dit eerder communiceren, zodat weggebruikers zich hierop kunnen voorbereiden. Ook als nog niet 100% zeker is of de werkzaamheden daadwerkelijk uitlopen.

Met minder voertuigen op de weg rijdt het verkeer beter door

Om ervoor te zorgen dat het verkeer tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel op de omleidingsroutes kan doorrijden, moeten er op werkdagen 30.000 voertuigen per dag minder op de weg zijn.

Hofmans: ‘Op 27 februari, toen de tunnel voor het eerst op een maandag dicht was, liep de extra reistijd op de N217 richting de Kiltunnel tussen 05.00 en 08.00 uur op tot 100 minuten. Na 09.00 uur werd het minder druk en was de extra reistijd conform verwachting tussen de 20 en 40 minuten. In de andere richting van de N217, richting het veer bij Nieuw-Beijerland, was het in de spits drukker dan normaal.'

'We zien dus dat als er niet minder verkeer op de weg is, de extra reistijd in de spits fors is. Alleen als zoveel mogelijk mensen thuiswerken of anders reizen, kunnen we de extra reistijd beperken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat bijvoorbeeld mensen met vitale beroepen en de nood- en hulpdiensten zonder al te veel extra vertraging op hun plaats van bestemming komen.’

Zo voorkomen we ochtend- en avondfiles

Bij afsluitingen in het weekend blijft de extra reistijd beperkt, omdat er minder verkeer is dan doordeweeks. Hoewel we de afsluitingen in beide richtingen in een vakantie hebben gepland, ontstaan er in de ochtend- en avondspits, zeker op de N217 en de A16, alsnog lange files als iedereen ervoor kiest om met de auto te reizen.

Zeker bij de afsluitingen in beide rijrichtingen adviseren we daarom om thuis te werken als het kan en uw reisgedrag zoveel mogelijk aan te passen als u de weg op gaat. Dat kan door bijvoorbeeld buiten de spits en/of samen te reizen of de bus of de (brom)fiets te nemen.

Fiets als alternatief

Als u niet vanuit huis kunt werken, is de bus, de fiets of een combinatie van deze vervoersmiddelen wellicht een alternatief. De fietsbuis van de Heinenoordtunnel blijft namelijk open en de bussen blijven rijden. Om het fietsen te stimuleren, komen er bovendien extra voorzieningen bij de bushaltes om de fiets te stallen.

Ook zijn er acties om eens een e-bike te proberen en kortingsacties voor fietskleding en onderhoudsbeurten voor de fiets. Daarnaast lanceren we de gratis app Fietsapp regio Hoeksche Waard en Drechtsteden, waarmee u kunt sparen voor leuke beloningen. Meer informatie over deze fietsacties vindt u op de website Ways2go.

Gratis met de pont voor (brom)fietsers

Naast acties voor (brom)fietsers, zoals eerder beschreven, zijn de overtochten met veerponten ook gratis voor (brom)fietsers tijdens afsluitingen voor de renovatiewerkzaamheden. Het gaat om de volgende veerdiensten:

 • Veerpont Nieuw-Beijerland – Hekelingen. Dit veer vaart volgens de normale dienstregeling en met dezelfde capaciteit. De oversteek voor (brom)fietsers, scooters en motoren (en bijrijders) is tijdens de afsluitingen gratis. De oversteek met de auto of als voetganger is niet gratis. Kijk voor de vaartijden op de website van de veerdienst.
 • Veerpont Rhoonsveer. Deze pont vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol volgens de normale dienstregeling. Tijdens de afsluitingen in de meivakantie en augustus vaart een extra pont heen en weer tussen Oud-Beijerland en Rhoon. Deze pont vaart continu tussen 06.00 en 20.00 uur. De pont vaart vanaf het 2e weekend in september tot mei niet in de weekenden. Kijk voor de vaartijden op de website van de pont.
 • Veerpont tussen Puttershoek en Zwijndrecht Deze pont vaart tijdens de afsluitingen continu van 06.00 tot 20.00 uur. De pont vaart vanaf het 2e weekend in september tot mei niet in de weekenden. Kijk voor de vaartijden op de website van de pont.

Pendelbussen tegen actietarief in meivakantie en augustus

Als thuiswerken of fietsen geen alternatief is, dan is de bus dat wellicht. Ook als weggebruikers vaker met de bus reizen, beperken we de drukte op de omleidingsroutes.

De bussen naar en van busstation Heinenoord rijden in de meivakantie (van 28 april t/m 8 mei 2023) en in augustus 2023 bovendien vaker. We zetten pendelbussen in die een kortere reistijd hebben dan omrijden met de auto. Dankzij het actietarief van 2 euro per rit zijn de pendelbussen extra aantrekkelijk. Er komen 3 pendels van en naar busstation Heinenoord:

 • Pendel A Rotterdam Zuidplein. Hier kunt u overstappen op de metro.
 • Pendel B Rotterdam Lombardijen. Hier kunt u overstappen op de trein of de tram.
 • Pendel C Barendrecht station. Hier kunt u overstappen op de trein.

Check voor vertrek de dienstregeling en reis ook zoveel mogelijk buiten de spits met de bus. Hiermee vermijdt u de ergste drukte in de bussen. Meer informatie over de dienstregeling staat op de website van Connexxion. In het interview met Dinand Schoemaker van Connexxion leest u meer over de maatregelen die het vervoersbedrijf treft tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel.

Reis samen

Door samen te reizen naar werk, een voetbalwedstrijd of een verjaardag, zijn er minder auto’s op de weg en beperken we de hinder ook. Er zijn meerde P+R-locaties (zie hieronder) en de locaties bij Numansdorp en Barendrecht delen we anders in.

Er komt op deze locaties meer capaciteit, zodat meer mensen vanaf deze locaties kunnen carpoolen. Wellicht kan uw sportvereniging of werkgever helpen met het opzetten van een carpoolsysteem. P+R-locaties vindt u onder andere:

 • langs de A29 bij Numansdorp
 • bij Barendrecht
 • bij Oud-Beijerland
 • bij Spijkenisse
 • bij Rhoon
 • langs de N59 bij Oude Tonge
 • bij Zevenbergen

Tunnel ook 4 weken dicht in augustus: bereid u goed voor!

In augustus 2023 is de tunnel 4 weken in beide rijrichtingen afgesloten. Een deel daarvan valt in de vakantieperiode, maar een ander deel niet. Ook voor deze periode is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en als dat niet kan uw reisgedrag aan te passen, te fietsen of met de bus - al dan niet gecombineerd met de fiets - te reizen. En misschien is het mogelijk om een paar vrije dagen of een vakantie in deze periode te plannen.