Nieuwsbericht

Stein; gestart met verwijderen beschadigde platen damwand

Gepubliceerd op: 26 februari 2023 - Laatste update: 27 februari 2023, 08:56

Zondagochtend 26 februari 2023 zijn we gestart met het verwijderen van de beschadigde platen van de damwand. De damwand is onderdeel van de volgelopen werkkuip in het Julianakanaal in de gemeente Stein.

Grondwaterstand

Om de damwandplaten te kunnen verwijderen, heeft Van den Herik Sliedrecht eerst een ringdijk om het gat geplaatst. Deze was in de nacht van 25 februari klaar. De ringdijk zorgt ervoor dat er geen water meer in de bouwkuip kan lopen. 

In dezelfde nacht zijn we gestart met het gefaseerd wegpompen van water uit de kuip. Daarbij houden we de grondwaterstand in de omgeving goed in de gaten. De resultaten bij de verschillende meetpunten laten zien dat het grondwater momenteel bij die punten stabiliseert of daalt.

Damwand

De platen die worden verwijderd zijn 1 m breed en 16.5 m lang. Na het verwijderen zal de volgende stap het plaatsen van nieuwe platen zijn. Tijdens de hele procedure houden we de locatie goed in de gaten, zoals de nog aanwezige damwand en de bodem.

Volgelopen bouwkuip Julianakanaal

De bouwkuip in het Julianakanaal ligt tussen Berg en Obbicht. Doel van de bouwkuip is verbreding van het Julianakanaal, om deze geschikt te maken voor grotere schepen. Donderdagochtend 23 februari 2023 is de bouwkuip volgelopen met water.