Nieuwsbericht

Kraaiennestdag 2022: snel en langzaam, ver weg en dichtbij

Gepubliceerd op: 14 februari 2023 - Laatste update: 14 februari 2023, 08:41

Op 11 oktober 2022 vond de tweejaarlijkse open dag (Kraaiennestdag) van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat plaats. Professionals op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid kwamen bij elkaar om antwoorden te vinden op de grote vragen van deze tijd.

Want welke keuzes voor de toekomst van onze leefomgeving moeten we vandaag maken?

Thema Kraaiennestdag 2022

Beslissingen nemen rondom over de inrichting van ons land vormt de basis voor het thema van de Kraaiennestdag 2022: ‘Snel en langzaam, ver weg en dichtbij - Keuzes maken voor de toekomst van onze fysieke leefomgeving’.

Sommige trends komen namelijk razendsnel op ons af, zoals de coronapandemie. Andere ontwikkelingen verlopen weliswaar langzamer, maar zijn eveneens steeds zichtbaarder. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering of vergrijzing op de arbeidsmarkt. Stuk voor stuk belangrijke invloeden waar we als Rijkswaterstaat rekening mee moeten houden.

Leefbaarheid, vandaag en morgen

De hoofdspreker tijdens de Kraaiennestdag 2022 opperde een opvallend standpunt rondom algehele leefbaarheid. ‘We moeten minimaal de helft van de aarde voor vrije natuur reserveren’, vertelde architect Samir Bantal, directeur van denktank AMO van het Office voor Metropolitan Architecture (OMA).

Hiermee baseerde hij zich op het boek ‘De halve aarde’ van natuurkenner Edward Wilson. Een vernieuwende visie die zich tegen de geldende conventies afzet. Daarnaast worden water en bodem sturend bij de inrichting van Nederland, zo staat in het regeerakkoord. Maar we kunnen eveneens het natuurlijke systeem en landschapsontwikkeling als uitgangspunten nemen voor verdere inrichtingskeuzes.

Dit kwam naar voren uit een van de workshops. En daar horen weer vragen bij als ‘wat is natuurlijk?’, ‘wat is de rol van de mens?’ en ‘hoe hangt alles samen?’. De open dag gaf daarmee genoeg stof tot nadenken voor ons allemaal.

Gedetailleerde verslaglegging

Bent u nieuwsgierig geworden naar de volledige reportage van de Kraaiennestdag 2022? Of wilt u meer lezen over de workshops van de open dag? Lees dan het online magazine op de website van Magazines Rijkswaterstaat.

In dit magazine vindt u:

  • ‘Snelle trends, langzame ontwikkelingen’ door Floortje Hanneman
  • ‘Richt je op de gehele aarde’ door Samir Bantal
  • De toekomst van onze fysieke leefomgeving in 10 workshops
  • Zware boodschap verpakt in piepschuim
  • ‘Dit neem ik mee’ door 9 deelnemers
  • En meer…