Nieuwsbericht

Eerste contract voor responsedienst Caribisch Nederland afgesloten

Gepubliceerd op: 20 februari 2023

Het Sleepbootdienstbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en zusterbedrijf Kompania di Tou Bonaire (KTB) gaan Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) ondersteunen bij maritieme incidenten. Het is voor het eerst dat we een dergelijk contract voor de BES-eilanden afsluiten.

In deze overeenkomst is onder andere opgenomen dat schepen op afroep beschikbaar zijn voor oliebestrijding (responsedienst). Ook beheren en onderhouden ze het reeds aanwezige oliebestrijdingsmateriaal en voeren ze jaarlijks calamiteitenoefeningen uit. We sluiten het contract af voor de duur van 5 jaar.

Maritieme crisisorganisatie

Sinds oktober 2010 zijn we verantwoordelijk voor de afhandeling van maritieme incidenten in Caribisch Nederland. Een van de taken is de bestrijding van (olie)verontreinigingen.

De afgelopen jaren hebben we samen met de eilanden een maritieme crisisorganisatie opgezet om ervoor te zorgen dat bij een incident op zee of langs de kust de schade voor het koraal en kwetsbare natuur beperkt wordt. Door de komst van deze responsedienst wordt de crisisorganisatie nog verder uitgebreid.