Nieuwsbericht

Co-creatie tussen overheden en datagedreven assetmanagement: benut de kracht van digitale platformen!

Gepubliceerd op: 14 februari 2023, 08.40 uur - Laatste update: 13 september 2023, 13.10 uur

Buiten Rijkswaterstaat bevindt zich een wereld vol met partijen die data verzamelen. Google verzamelt bijvoorbeeld data over de conditie van onze wegen en CoVadem over de vaarwegdiepte. 

Met data uit diverse bronnen ontwikkelen platformbedrijven verschillende diensten waarmee ze vraag en aanbod snel aan elkaar koppelen. Heb je bijvoorbeeld een klus aan je huis? Plaats deze op het platform van Werkspot en je hebt razendsnel een geschikte aannemer gevonden.

Hoe willen wij ons verbinden aan deze digitale wereld? Met welke platformen willen we de samenwerking aangaan en met welke juist niet? Hoe moeten we ons positioneren ten opzichte van deze platformen? Dat onderzoeken we in een reeks van 5 sessies, georganiseerd door het programma Strategische Verkenningen en de Chief Data Officer (CDO).

In de vorige nieuwsbrief blikten we terug op de eerste 2 sessies. In deze editie staan de 3e en 4e sessie centraal, die in respectievelijk september en oktober 2022 plaatsvonden.

Sessie 3: Co-creatie via platformen - hoe spannend is dat?

Co-creatie door middel van platformen, het lijkt zo’n logische stap. Er zijn zoveel organisaties bezig in het ruimtelijk domein met zulke complexe opgaven. Waarom zouden we dan ieder voor zich onze data beheren en ieder voor zich ruimtelijke modellen maken?

Verschillende initiatieven om via platformen te co-creëren kwamen tijdens de sessie voorbij. Watercloud moet bijvoorbeeld hét platform worden voor het uitwisselen van data en modellen tussen waterprofessionals van onder meer drinkwaterbedrijven, waterschappen en onszelf.

Het uitwisselen van data en modellen biedt kansen, maar is tegelijkertijd ook spannend. Geven we onze kennis niet ‘gratis’ weg? Leveren de andere partijen data die even betrouwbaar zijn?

Een organisatie moet het durven’, luidde de boodschap van Joost Icke van Deltares. Daarom is Deltares, onder het mom van ‘dare to share’, de door hen ontwikkelde software en modellen open source gaan delen met andere partijen. Zo wordt het gemakkelijker om gezamenlijk aan de complexe maatschappelijke opgaven te werken.

Sessie 4: Datagedreven assetmanagement - hoe sluit je ‘binnen’ en ‘buiten’ goed op elkaar aan?

Iets repareren voordat het kapotgaat, het is voor assetmanagers als de zoektocht naar de heilige graal. Met alle data die we met sensoren op onze bruggen en sluizen verzamelen, moet dat mogelijk zijn. Maar hoe maken we de transitie van een expertgedreven naar een datagedreven assetmanagement?

Als we meer (sensor)technieken willen testen die de mens uit het assetmanagement kunnen halen, moeten we als opdrachtgever onze centrale positie benutten om meer de regie te pakken. Dat was zowel de conclusie van gastspreker Tjeerd de Jong (Rijkswaterstaat) als Robert Hoddenbach (Fugro).

De markt en Rijkswaterstaat lijken het dus eens te zijn over het feit dat we meer de regie moeten pakken, maar waarom blijkt dat in de praktijk dan zo lastig? PhD-onderzoeker Ruth Sloot zocht het uit in haar onderzoek naar de digitalisering van het assetmanagement bij Rijkswaterstaat.

Hoe kunnen we de regie nemen als het assetmanagement verdeeld is over zoveel verschillende dienstonderdelen? Elk met hun eigen methodes en systemen. Hoe bepaal je dan waar de prioriteit ligt? Projectmanagement of assetmanagement? ‘Beide!' klonk het vanuit de zaal. Ruth was duidelijk in haar betoog: om de regie te voeren, moet Rijkswaterstaat harde keuzes maken.

Interesse in een van de volgende sessies? Meld je aan of vraag informatie op.