Nieuwsbericht

InfraTech 2023: ‘Alle grote opgaven komen terug in de infrasector’

Gepubliceerd op: 24 januari 2023 - Laatste update: 24 januari 2023, 11:12

Maar liefst 20.844 bezoekers passeerden afgelopen week de poorten van Rotterdam Ahoy voor een bezoek aan de vakbeurs InfraTech 2023. Op de beursvloer troffen ze meer dan 500 exposanten en namen ze deel aan een kleine 200 kennissessies, workshops en lezingen, verdeeld over 5 beurshallen, verschillende themapleinen, paviljoens en theaters. 

Als mede-gastheer was Rijkswaterstaat prominent aanwezig op de beurs. 

'Alle grote opgaven voor onze samenleving komen terug in deze sector’, zei Michèle Blom, directeur-generaal van InfraTech-gastheer Rijkswaterstaat al tijdens de opening op 17 januari 2023. ‘De 15e editie van deze vakbeurs valt ook nog samen met ons 225-jarig bestaan. De komende 4 dagen gaan we bewijzen dat we al die opgaven samen aankunnen.’

Blom kreeg bijval van mede-gastheer gemeente Rotterdam. Marc van Leeuwen, directeur Projectmanagement & Engineering: ‘Ook Rotterdam is een stad vol uitdagingen. We zijn een deltastad en stoeien flink met water. Klimaatadaptatie is voor ons topprioriteit. We hebben dus alle overheden en marktpartijen nodig om dat vorm te geven. InfraTech helpt om al die partijen samen te brengen.’

Inspirerend programma

Onder het motto ‘Samen duurzaam netwerken’ hadden we 4 dagen lang in het eigen Rijkswaterstaat paviljoen een inspirerend programma, met presentaties, kennissessies en discussies over onderwerpen als vervanging en renovatie, assetmanagement, duurzaamheid en circulariteit, smart mobility, innovatie en social return.

In 2023 was in het programma speciale aandacht voor de arbeidsmarkt en de lopende campagne ‘Let’s link’, met sessies over werken bij Rijkswaterstaat en over professionele ontwikkeling, met als titel ‘Hoe bereid jij je voor op de toekomst’? Studenten en starters wisten de stand van Rijkswaterstaat goed te vinden.

Nieuws was er ook: zo maakten we bekend dat we samen met de provincie Noord-Holland een belangrijke stap zetten naar circulair bouwen, door liggers van viaducten uit de A9 te hergebruiken. Datagedreven assetmanagement krijgt een impuls door met 5 aannemers afspraken te maken over delen van data.

Tempo en nieuwe technieken

Niet alleen Rijkswaterstaat, aannemers, toeleveranciers, kennisinstituten, brancheorganisaties, alle 12 provincies, gemeenten en waterschappen wisten Rotterdam Ahoy te vinden. Ook studenten van verschillende technische opleidingen en de politiek gaven acte de présence.

'We hebben inderdaad uitdagingen op heel veel terreinen tegelijk’, zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, die op de 2e beursdag de InfraTech Innovatieprijzen uitreikte. 

'Heel veel van onze infrastructuur is rond de 50 jaar oud en aan het einde van haar levensduur. De komende 10 tot 15 jaar zal er vreselijk veel vervangen of gerenoveerd moeten worden. Nog afgezien van het veranderende klimaat. Dat vereist tempo en nieuwe technieken. En het vraagt om misschien wel alle innovaties die op de beursvloer te zien zijn.'

Harbers benadrukte dat hij de eerste minister van Infrastructuur en Waterstaat in jaren is die vele miljarden extra in de infrasector investeert. 'Ieder jaar 1,5 miljard structureel erbij voor de instandhouding van al die infrastructuur. Zodat zowel grote bedrijven als het midden- en kleinbedrijf weer hele mooie dingen kunnen ontwerpen en bouwen.’