Nieuwsbericht

Kaas in het Markermeer

Gepubliceerd op: 1 december 2022, 15.58 uur - Laatste update: 19 mei 2023, 12.53 uur

Vanaf de dijk is het object binnenkort waarschijnlijk met het blote oog te zien in het Markermeer. Het is géén ronddobberende kaas, al lijkt het er wel veel op. Wat het dan wel is?

Binnenkort installeren we een nieuw type golfboei in het Markermeer aan de Zuidkade. Deze boei doet elk half uur een meting van verschillende eigenschappen van een golf; zoals de hoogte, de richting en de periode. De kracht waarmee golven op de kust rollen, vergt veel van de kust.

Om hier meer over te weten te komen, verrichten we metingen. De informatie die we verzamelen, gebruiken we om de kustlijn te beschermen en te beheren, bij de bouw van waterkeringen en voor het voorspellen van overstromingen.

Testboei

De boei die we gaan installeren is een nieuwe innovatie, uitgerust met een simkaart die de gemeten data direct doorstuurt. Wij gaan de boei gebruiken om te kijken of we de golfcondities op het Markermeer goed kunnen meten.

Als de test geslaagd is, kunnen we de gemeten data gebruiken om ons golfmodel te valideren. Marken is 1 van de 2 locaties waar we deze boei testen; ook bij de golfbreker van IJmuiden komt er 1 te liggen.