Nieuwsbericht

Droogte in Nederland: situatie door neerslag verbeterd, langdurige effecten niet voorbij

Gepubliceerd op: 13 september 2022 - Laatste update: 11 januari 2023, 11:56

De neerslag van afgelopen week zorgde voor meer water in de Rijn en Maas. Voor grote delen van Nederland was het buiige weer echter nog niet de oplossing om de langdurige effecten van de droogte aan te pakken.

Zo blijft er op meerdere plaatsen sprake van verzilting en zijn de grondwaterstanden natuurlijk niet zomaar hersteld. Voor komende week wordt er nog wat neerslag verwacht. Maar daarna zijn de vooruitzichten voor ons land en heel Noord-West Europa weer droog.

Zomerpeil en winterpeil

Na de regenval zijn hier en daar de eerste maatregelen al wat versoepeld of zelfs opgeheven. Maar op grote schaal houden wij en andere waterbeheerders nog goed vinger aan de pols en blijven ingrepen nodig.

Zo stellen sommige waterbeheerders vanwege de ernstige droogte-effecten de overgang naar winterpeilen uit. Vanaf september gaat in veel wateren het zomerpeil (hoger) naar het winterpeil (lager). Dat doen we om in de winter voldoende ruimte te hebben voor hevige neerslag en herfstbuien. De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat we de voorbereidingen voor het winterpeil nog even uitstellen.

Effecten nog groot

De landbouw ondervindt positieve effecten van de gevallen neerslag. Voor de scheepvaart is er een tijdelijke verbetering van de vaardieptes maar de beperkingen voor schippers en verladers blijven groot.

Aandacht verzilting blijft

De peilen in het IJsselmeer en Markermeer zijn gestegen en de watervoorraad is voldoende om aan de watervraag te voldoen. Watertemperaturen zijn gemiddeld aan het afnemen. Dat zorgt ervoor dat we langzaamaan zien dat de waterkwaliteit op sommige plaatsen wat verbetert. De verzilting in het IJsselmeer, het Noordzeekanaal, Hollandsche IJssel en de Lek blijft een groot aandachtspunt.

Zie ook

Meer informatie over de actuele situatie rondom droogte leest u in de Droogtemonitor:

Naar de Droogtemonitor

De waterberichten IJsselmeer vindt u op de pagina IJsselmeer.