Nieuwsbericht

Jaarlijkse functioneringssluiting Maeslantkering

Gepubliceerd op: 30 augustus 2022, 17.20 uur - Laatste update: 9 september 2022, 08.42 uur

Voor de 25e keer testen we de werking van de Maeslantkering. De Maeslantkering sluit bij extreme situaties automatisch om het achterland te beschermen tegen hoogwater. Vlak voor elk stormseizoen sluit Rijkswaterstaat de kering op de proef. Dit jaar doen we dat op zaterdag 10 september.

Functioneringssluiting

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. Deze zelfsluitende kering is het laatst voltooide Deltawerk. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd die het achterliggende Europoortgebied beschermt. De Hartel- en Maeslantkering sluiten altijd samen, ook tijdens de zogenaamde functioneringssluiting.

We voeren elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april. Dit jaar is deze functioneringssluiting op zaterdag 10 september 2022. De gehele dag zijn er activiteiten rondom de Maeslantkering. Deze worden georganiseerd vanuit het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt. Het verwachte sluitmoment start rond 14.50 uur.

Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen onder invloed van natuurlijke omstandigheden nog wijzigen.

Bescherming tegen hoogwater in Nederland

Nederland is een waterland. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Dit maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel, daalt de bodem en krijgen we steeds vaker te maken met stormen, heftige regen en hoge rivierstanden. Bescherming tegen hoogwater is en blijft dus van levensbelang.

De 13 Deltawerken in Zuid Holland, Zeeland en Noord Brabant beschermen ons al bijna 70 jaar tegen hoog water. Het zijn unieke en complexe zeeweringen. De Maeslant- en Hartelkering vormen samen de Europoortkering; zij beschermen met de achterliggende dijken ongeveer 1,5 miljoen mensen in Rotterdam, Dordrecht en het omliggende gebied tegen stormvloeden van de Noordzee.

Bezoek de Maeslantkering

De functioneringssluiting is het moment om onder gunstige condities te kijken hoe dit imposante Deltawerk sluit. Het Keringhuis is zaterdag 10 september 2022 van 11.00 tot 18.00 uur open voor bezoek. De hele dag zijn er rondleidingen (op reservering) en andere activiteiten op het terrein van het Keringhuis, ook speciaal voor kinderen.

Op het buitenterrein is tot en met 12 september 2022 ook de rondreizende foto-expositie 'After us the deluge' van prijswinnend fotograaf Kadir van Lohuizen te zien.