Nieuwsbericht

Hoogzomer en Rijkswaterstaat maakt zich alvast klaar voor de winter

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022 - Laatste update: 25 augustus 2022, 16:32

Bij zomerse temperaturen is Rijkswaterstaat deze weken bezig met het testen en controleren van het wintermaterieel. Tot begin oktober worden alle strooiwagens en sneeuwschuivers op de 55 steunpunten verspreid over heel Nederland getest. Daarnaast worden er strooiroutes gereden.

Waarom rijden er nu strooiwagens?

Tijdens de zogeheten vlootschouw testen we al het wintermaterieel om klaar te zijn voor de komende winter. De strooiers worden op de vrachtwagens van aannemers gemonteerd, de systemen worden getest en eventuele gebreken worden direct gerepareerd.

Verder worden in het hele land strooiroutes gereden. Weggebruikers kunnen de strooiwagens in deze warme periode dus tegenkomen op de snelwegen. Met als doel: klaar zijn om in het gladheidseizoen direct in actie te kunnen komen als de situatie daarom vraagt.

Gladheidseizoen in Nederland

Tijdens het gladheidseizoen, dat van 1 oktober tot 1 mei loopt, moeten de strooiwagens de rijkswegen binnen 2 uur kunnen hebben gestrooid. Om de 3.260 km wegdek (het hele landelijke Rijkswaterstaatwegennet) in die korte tijd te strooien, staan 577 strooiwagens paraat.

Zodra er sneeuw valt, zijn er ook nog 630 sneeuwschuivers beschikbaar. Als het nodig is, kunnen ook de strooiwagens worden voorzien van een sneeuwschuiver. Ook dit materieel wordt tijdens de vlootschouw getest.

Winter 2021-2022

Afgelopen winter was een zachte winter, toch zijn er 88 nachten geweest waarbij de temperatuur richting de nul graden Celsius ging. Tijdens deze nachten hebben de gladheidscoördinatoren van Rijkswaterstaat de wegdektemperaturen nauwlettend in de gaten gehouden om te bepalen of en zo ja wanneer het sein om te gaan strooien gegeven moest worden.

Gemiddeld hebben er per provincie 20 preventieve strooiacties op de snelwegen plaatsgevonden. In totaal is er afgelopen seizoen 41 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is een stuk minder dan de 56 miljoen kilo van de winter ervoor. We zijn zuinig met strooizout: bij een preventieve strooiactie is 14 gr. (één theelepel) per vierkante meter vaak genoeg.

Inzet bij winterse omstandigheden

Op de Rijkswaterstaat strooikaart is – tot 6 uur terug - te zien waar er is gestrooid.

Meer weten over de inzet van Rijkswaterstaat bij winterse omstandigheden op de weg? Kijk op deze pagina over Winter op de weg.

Benieuwd hoe een strooiactie op de snelweg gaat? Luister de podcast Glad op de weg? Rijkswaterstaat strooit en krijg een uniek kijkje achter de schermen.