Nieuwsbericht

Tuintip: leg een vijver aan voor meer leven

Gepubliceerd op: 13 mei 2022, 09.22 uur - Laatste update: 14 mei 2024, 12.37 uur

De werkzaamheden aan het Twentekanaal zijn niet alleen goed voor de economie, maar leveren ook op ecologisch vlak voordelen. Het water is een bron van leven en ook de natuurvriendelijke oevers creëren extra waarde voor de flora en fauna. Het is als het ware een eigen ecosysteem.

En wist u dat u ook zelf gemakkelijk zo’n mini-ecosysteem in uw tuin kan maken? Daar heeft u geen kanaal voor nodig! Lees hieronder een aantal tips over hoe u met een (kleine) vijver al een eigen ecosysteem ontwikkelt.

Vijvertip 1: kies de plek zorgvuldig

De plek van de vijver is belangrijk voor de ontwikkeling ervan én voor uw plezier. Voor een goede ecologische ontwikkeling heeft een vijver namelijk een plek nodig waar het genoeg zonlicht krijgt, maar niet de hele dag in de zon staat. Ook raden we aan een plek te kiezen waar u er zicht op hebt vanaf uw favoriete zitplek in de tuin. Zo geniet u straks optimaal van uw zelfgecreëerde ecosysteem!

Vijvertip 2: zorg voor de juiste beplanting

Een goede plek gekozen? Vijver gegraven of een bak geïnstalleerd en gevuld met water? Zorg dan voor de juiste beplanting in en rondom uw vijver. Dat hoef niet veel te zijn, wat de planten groeien vanzelf uit tot meer. Maar kies de beplanting wel goed uit.

Ga bijvoorbeeld voor zuurstofplanten, een plant die recht het water uit groeien en een plant aan de oever. Zorg trouwens ook voor wat bedekking op de bodem van uw vijver of kies planten in een potje. Een beetje grint of zand geeft planten houvast en kleine dieren plekken om in te leven.

Vijvertip 3: geef het tijd

Uw vijver is niet vanaf de eerste dag al vol leven. Dat heeft even tijd nodig. Maar geef het die tijd en u zult zien dat de dieren uw vijver vanzelf gaan vinden. De planten groeien met een beetje zorg vanzelf uit tot schuil- en leefplekken voor kleine dieren. Libellen, bijen, kikkers en misschien zelfs salamanders weten uw vijver snel te vinden en te bewonen. De natuur maakt van uw vijver een eigen mini-ecosysteem. U zult verbaasd zijn hoe snel dit gaat!

Vijvertip 4: geniet!

Laat de natuur haar gang gaan en vergeet niet te genieten van uw vijver! Inspecteer het geregeld en ontdek welke soorten er in uw tuin leven.

Een heel ecosysteem is straks gewoon te zien vanaf uw favoriete zitplek

Ontdek welke planten en dieren goed samengaan en of de kikkers uw vijver al hebben omgetoverd tot woning. Een heel ecosysteem is straks gewoon te zien vanaf uw favoriete zitplek.