Extra ondersteuning nodig voor viaduct Velsertraverse

Werkzaamheden

Extra ondersteuning nodig voor viaduct Velsertraverse

Gepubliceerd op: 17 mei 2022 - Laatste update: 17 mei 2022, 14:10

Door scheurvorming in het beton van het viaduct de Velsertraverse is sinds 21 januari 2022 een rijstrook minder beschikbaar voor verkeer richting de Velsertunnel. Uit onderzoek naar de scheurvorming blijkt nu dat het viaduct extra ondersteund moet worden.

Naar verwachting is deze extra ondersteuning over een half tot anderhalf jaar gerealiseerd. Tot die tijd blijft 1 van de 2 rijstroken richting de Velsertunnel dicht. Weggebruikers moeten hierdoor rekening blijven houden met mogelijk fors extra reistijd op drukke momenten.

De Velsertraverse maakt onderdeel uit van de N197 en is de aansluiting op de snelweg A22, de verbinding tussen Velsen en Beverwijk. In juni 2021 is voor de eerste keer scheurvorming in het beton van het viaduct geconstateerd. Uit voorzorg is toen een vluchtstrook boven de scheurvorming afgesloten.

Uit inspecties van eind december 2021 bleek ook scheurvorming op een andere plek in het viaduct, waardoor ook hier maatregelen nodig waren. Sinds begin 2022 is er hierdoor op de Velsertraverse in de richting van de A22 Velsertunnel een rijstrook minder beschikbaar voor het verkeer.

Extra ondersteuning

De afgelopen maanden hebben we nader onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat het viaduct extra ondersteuning nodig heeft om weer volledig gebruikt te kunnen worden. De huidige inschatting is dat de ondersteuningsconstructie in ongeveer een half tot anderhalf jaar gerealiseerd kan zijn. De planning is onder andere afhankelijk van de aannemer en van levertijden van materialen.

Al het verkeer kan met de extra ondersteuning weer over het viaduct, waaronder ook de door de regio beoogde nieuwe busbaan. Het viaduct wordt tot de extra ondersteuning gerealiseerd is intensief gemonitord en kan zo veilig gebruikt blijven worden. Regionale partners, zoals de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, gemeente Beverwijk en de logistieke sector zijn geïnformeerd en worden waar nodig actief betrokken.

Openstellen calamiteitenboog

Om weggebruikers een extra route in de richting van Amsterdam te bieden, stellen we tijdelijk de calamiteitenboog van de A22 naar de snelweg A9 standaard open. Hierdoor kan verkeer op de Velsertraverse ook rechtdoor en via de A22 en de A9 richting Amsterdam rijden.

Ook de calamiteitenboog van de A9 naar de A22 is standaard open. Hierdoor kan verkeer ook via de A9 richting IJmuiden. Daarnaast roepen we mensen op voordat ze op reis gaan eerst de verkeersinformatie te checken en bij grote drukte alternatief vervoer of tijdstip te overwegen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op deze website. Weggebruikers kunnen ook gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002) of contact opnemen via social media (Twitter/Facebook/Instagram @Rijkswaterstaat).