Nieuwsbericht

Ecologische bestrijding eikenprocessierups Amsterdam-Rijnkanaal door plaatsing vogelnestkasten

Gepubliceerd op: 12 mei 2022

Rijkswaterstaat zet net als vorig jaar, langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal, in op het ecologisch bestrijden van de eikenprocessierups. Dit gebeurt met vogelnestkasten waar (kool)mezen kunnen broeden. Zij eten de eikenprocessierups en voeren deze aan hun jongen.

150 vogelnestkasten

Begin 2021 hebben we 150 vogelnestkasten geplaatst op 7 drukke locaties langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die locaties kunnen relatief veel mensen last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups.

Ecologische bestrijding

Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet en voert aan zijn jongen. De vogelnestkasten zijn in maart 2021 opgehangen. Na het broedseizoen zijn in 51% van deze kasten succesvolle broedsels geweest. Dit een positief resultaat, gezien de korte periode dat de kasten daar hangen. De vogelnestkasten hebben een levensduur van 10 jaar.

Waarschuwingsborden

We zijn ons ervan bewust dat het volledig voorkomen van overlast zeer lastig is. Daarom plaatsen we ook dit seizoen waarschuwingsborden langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Eventueel kunt u kiezen voor een andere route.

Meer informatie?

Met vragen of opmerkingen over de werkzaamheden kunt u gratis contact opnemen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.