Nieuwsbericht

Onderhoudswerkzaamheden uiterwaarden Visserweert

Gepubliceerd op: 15 februari 2022 - Laatste update: 15 februari 2022, 18:30

Rijkswaterstaat start binnenkort met onderhoudswerkzaamheden in de uiterwaarden van Visserweert, vanwege te hoge begroeiing.

Een belangrijke functie

De uiterwaarden langs de rivieren hebben een belangrijke functie voor de doorstroming en daarmee voor de veiligheid bij hoogwater. Om te voorkomen dat te veel hoge begroeiing in de uiterwaarden ontstaat die bij hoogwater de doorstroming belemmert, voert Rijkswaterstaat onderhoud uit.

Goed beheer van de uiterwaarden is belangrijk voor de veiligheid van de mensen in het rivierengebied, maar ook voor de natuur. Rijkswaterstaat zorgt samen met anderen voor het onderhoud van alle uiterwaarden.

Visserweert

Aannemer Idverde gaat namens Rijkswaterstaat op korte termijn aan de slag in het gebied Illikhoven/Visserweert, langs de Maas. Een exacte datum is nog niet te geven, dit is afhankelijk van de waterstanden.

We gaan hierbij vanzelfsprekend zeer nauwkeurig te werk. Met oog en respect voor de omliggende natuur. Zo houden we bijvoorbeeld rekening met de vogels en de bevers in het gebied. Dit doen we door enkele groepjes wilgen te laten staan, zodat de leefomgeving grotendeels behouden blijft.

Het gaat hierbij om groepjes wilgen (bosschages) die groot genoeg zijn om als nest- en schuilplaats voor dieren te functioneren. We verwijderen dan ook alleen het hoognodige. Op deze manier kan het rivierwater (weer) goed doorstromen.

Wat merkt u ervan?

Het gebied kan tijdelijk minder goed begaanbaar zijn of deels afgesloten worden vanwege de veiligheid tijdens de werkzaamheden. Er wordt met machines gewerkt die enige (geluids)overlast kunnen veroorzaken.

Meer informatie uiterwaardenbeheer

Voor meer informatie over uiterwaardenbeheer kijk op de pagina Beheer van uiterwaarden: voor een veilig en natuurlijk rivierengebied. Bij vragen kunt u mailen of bellen met publieksvragen 0800 - 8002 (gratis).