Proefsluiting keersluis Heumen

Nieuwsbericht

Proefsluiting keersluis Heumen

Gepubliceerd op: 13 januari 2022 - Laatste update: 13 januari 2022, 11:30

Bij sluiscomplex Heumen staan de keersluis en de 100 jaar oude schutsluis meestal open om de scheepvaart door te laten. Alleen bij hoogwater op de Maas sluiten we ze om Nijmegen te beschermen. Om zeker te zijn dat de keersluis klaar is voor het hoogwaterseizoen, testen we regelmatig of hij nog goed sluit.

Iedere maand laten we de hefdeur een centimeter of 10 bewegen; zo heeft de scheepvaart er geen last van. Eens per jaar doen we een uitgebreidere test en sluiten we de keersluis volledig. Ook op 8 december 2021 voerden we zo’n proefsluiting uit. Bekijk hieronder de beelden van deze geslaagde test.

(De keersluis in Heumen. Op versnelde beelden schuift de sluisdeur langzaam naar beneden, het water in.) VROLIJKE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Personen met fluorescerende jassen aan flitsen heen en weer aan de overkant en in de blauwe lucht boven de sluis schuiven witte wolken snel voorbij.) (Het Nederlandse wapenschil met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2021.)