In beeld

Fotoreportage Zeesluis IJmuiden (november - december 2021)

Gepubliceerd op: 4 januari 2022, 16.17 uur - Laatste update: 6 mei 2024, 10.52 uur

De bouw van Zeesluis IJmuiden door aannemersconsortium OpenIJ is sinds augustus 2021 afgerond. Op 26 januari 2022 wordt de sluis officieel in gebruik genomen voor de scheepvaart.

De berichten zijn terug te vinden op onze nieuwe Facebookpagina. Volgt u de pagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

20 december - Testen met Zeesluis IJmuiden

De sluisbedienaars hebben volop geoefend en getest met Zeesluis IJmuiden. Niet alleen aan de buitenkant was het een indrukwekkend gezicht, maar ook vanaf het SOC leverde dat mooi beeld op.

10 december - Terugblikken op vrijdag: ontwerpen in 3D

Voor de start van de bouw van Zeesluis IJmuiden is in de ontwerpfase gebruik gemaakt van een 3D model, zoals hieronder te zien. Alle onderdelen zijn eerst in 3D uitgewerkt en samengevoegd in een zogenaamd coördinatiemodel. Dit model is in alle fases meegegroeid vanuit het Voorontwerp, Definitief Ontwerp, Uitvoeringsontwerp en als laatste het As Built model. Het As Built model zal worden gebruikt bij de onderhoudsperiode van 26 jaar.

6 december - oefenen met Zeesluis IJmuiden

Bijzonder: vorige week gingen twee grote schepen samen door de nieuwe sluis. Cruiseschip de Bolette en vrachtschip de Glory Harvest lagen tegelijk in de kolk tijdens het oefenen met Zeesluis IJmuiden. Dat past makkelijk!

29 november - Oefenen met Zeesluis IJmuiden

Deze weken wordt geoefend met Zeesluis IJmuiden. Bekijk de mooie foto’s van de schepen die al door de nieuwe sluis zijn gegaan. Op 2 van de 4 foto’s is zelfs vastgelegd hoe tegelijkertijd 2 schepen, 1 door de Noordersluis en 1 door de nieuwe sluis, gaan.

26 november - Terugblikken op vrijdag: aanleg nieuwe zeesluis IJmuiden oktober 2019

De contouren van Zeesluis IJmuiden worden steeds duidelijker. In een gedeelte van de sluiskolk ligt de sluisdeur klaar, evenals de Biesbosch die de sluiskolk gaat baggeren.

12 november - Terugblikken op vrijdag: bouwkuip binnenhoofd in juli 2017

Volop wordt gewerkt aan de vloer van de deurkas van het binnenhoofd. De stalen buizen in de vloer bieden tijdens het afzinken toegang tot onder de vloer.

8 november - Oefenen met de brandweer

Vorige week heeft de brandweer geoefend met Zeesluis IJmuiden, als onderdeel van de gebruikerstesten die deze weken plaatsvinden. Want wat als er brand op een schip ontstaat dat in de sluiskolk ligt? En wat moet er allemaal gebeuren als er brand in de sluisdeur ontstaat? Door te oefenen raakt de brandweer met Zeesluis IJmuiden bekend.

1 november - De spottersplek

Vanaf de rode spottersplek ter hoogte van de Middensluis heb je een prachtig uitzicht over het sluizencomplex en over Zeesluis IJmuiden. Maak zelf ook een mooie foto vanaf dit uitkijkpunt, tag onze Facebookpagina en deel de foto met #zeesluisIJmuiden!