Nieuwsbericht

Herstel riviernatuur het Zwarte Water binnenkort van start

Gepubliceerd op: 23 december 2021

Rijkswaterstaat en provincie Overijssel werken samen aan verbetering van de riviernatuur in en rondom het Zwarte Water. Met de aanleg van luwtezones, het herstellen van de oude nevengeul en de aanleg van een nieuw bos, wordt het gebied zo ingericht dat de natuur zich hier optimaal kan ontwikkelen.

Rijkswaterstaat organiseert op 10 januari 2022 een online informatiebijeenkomst voor omwonenden en geïnteresseerde partijen.

Veerkrachtige riviernatuur

Vissen in het Zwarte Water hebben op dit moment weinig rustige plekken om te paaien en op te groeien. Daarom legt Rijkswaterstaat 5,6 km luwtezones aan waar vissen rustiger kunnen leven. Dit leidt tot verbetering van de visstand.

In de uiterwaard van Genne-Overwaters herstellen Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel de oude nevengeul, een kleine rivier die parallel aan het Zwarte Water loopt, en planten ze een ooibos aan. Hierdoor komt de uiterwaard er gevarieerder uit te zien en zal de biodiversiteit toenemen. Ook heeft het positieve effecten op het leefgebied van de zeldzame kievitsbloem.

Online informatiebijeenkomst

Om de bewoners van het gebied en geïnteresseerde partijen te informeren over de plannen en hun vragen te beantwoorden, organiseert Rijkswaterstaat een informatiebijeenkomst. Voor ieders veiligheid en gezondheid zal deze online plaatsvinden op:

  • Maandag 10 januari 2022 van 19.00 tot 20.00 uur.

Om technische redenen moeten belangstellenden zich voor de informatiebijeenkomst aanmelden door te mailen. Hierna ontvangen zij meer informatie.

Op de website Samen werken aan riviernatuur is meer te lezen over dit project in het Zwarte Water.