Nieuwsbericht

Update Boogbrug Vianen; groot stuk staal uit Lek gevist

Gepubliceerd op: 11 november 2021 - Laatste update: 22 februari 2023, 11:42

Rijkswaterstaat heeft woensdagavond 10 november 2021 tijdens sonaronderzoek een groot stuk staal in de Lek gevonden bij de Boogbrug Vianen.

Afgelopen zondag 7 november kon het uitvaren van de stalen Boogbrug Vianen niet doorgaan door een kapotte kabel. Het stuk staal houdt mogelijk verband met de schade aan de lierkabel.

Lierkabel beschadigd

Een van de lierkabels van het ponton was onder water beschadigd geraakt. De afgelopen dagen onderzocht Rijkswaterstaat samen met de aannemer de oorzaak van de schade aan de lierkabel. Het stuk staal is inmiddels van de bodem van de Lek gevist.

Onderzoek

Rijkswaterstaat onderzoekt nu verder waar het staal vandaan komt, of de waterbodem nu helemaal vrij is van objecten en of het stuk staal de oorzaak was van de beschadiging. Het ponton krijgt deze week een nieuwe lierkabel. Wanneer de aannemer de Boogbrug kan uitvaren is nog onbekend, dit hangt onder andere af van de waterstand en weersomstandigheden. Hierover wordt later meer bekend gemaakt. De Lek is veilig bevaarbaar voor de scheepvaart.